"Victoria och Daniel blev fantastiskt nöjda"

Närmare midnatt var det dags att servera bröllopstårtan till kronprinsessan Victoria och Daniel på Stockholms slott.

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Gotland2010-06-21 06:00

Gotländske SM-konditorn Conrad Tyrsén var på plats för att lämna över presenten.
– De blev fantastiskt nöjda och kom fram och tackade både en och två gånger.

Gotländske konditorn Conrad Tyrsén och SM-teamet bakom den grandiosa tårtan lämnade över sin gåva på plats i slottet i går natt efter bröllopsmiddagen. Den 3,3 meter höga och 250 kilo tunga skapelsen väckte minst sagt uppmärksamhet bland gästerna. Tårtan serverades med tårtbestick som prins Carl Philip designat och kronprinsessan Victoria fick den första biten. 
– Det var ju så klart en höjdpunkt för oss och för gästerna. Efter man fått se ringarna och klänningen så var det ju tårtan som fortfarande var hemlig, säger Conrad Tyrsén.
Den elva våningar höga tårtan visade sig bestå av nio varvade lager. Mandelmarängbotten, champagnemousse och smultronkompott var huvudingredienserna.
Ovanpå var tårtan dekorerad med över hundra handgjorda rosor och liljor i karamell.
– Jag gjorde de 70 sockerrosorna, det tog ungefär 30-40 minuter att göra en av dem, berättar Conrad Tyrsén.
Säkerheten var högprioriterad när tårtan skulle flyttas från Enskede till slottet. Sex motorcykelpoliser och tre bilpatruller eskorterade tårtan. Det blev eskort med blåljus eftersom inbromsningar skulle riskera att skada tårtan.
När det var 55 minuter kvar av middagen började Conrad och hans kollegor att bygga ihop tårtställningarna och montera tårtorna. Tårtan skulle serveras vid fyra grader och det gällde att se till att börja tina delarna i storleksordning så de hann få rätt temperatur inför serveringen.
– Vi fick jobba med termometer. Den största delen som 1,25 meter stor förvarade vi i en specialdesignad frigolitkartong.
Victoria och prins Daniel valde ut tårtan bland många förslag. Planeringen började redan i januari. Efter det har har SM-kockarna Conrad Tyrsén, Mattias Ljungberg, Jennie Elmerfors och Maria Grave tillsammans lagt ned fyra månaders arbete i effektiv tid på tårtan. Tillverkningstiden har de beräknat till 96 timmar.
– Victoria har tackat oss för det här. Hon har sagt att det har varit en fantastisk och lärorik resa som hon få vara med om, säger Conrad Tyrsén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!