Vid Häftings är god hygien en självklarhet
Fårost är populärt till sommarpicknicken och mejerierna måste vara noga med temperatur och att hålla lokalerna fria från bakterier. GA följer med livsmedelsinspektören tillHäftings mejeri.
Observera att det här är en rutininspektion. Företaget som GA besöker har inte någon anmälan mot sig.
Ombytet sker i hallen och inspektören passar på att checka av de första punkterna, som till exempel var personalen lägger sina kläder och om där finns en separat toalett med tvål och engångshanddukar.
Det finns inget förtryck papper att fylla i utan Sara Swartling går efter eget huvud. Men planering pågår för att inspektörerna ska använda en handdator där de knappar in resultaten direkt, efter checklista framtagen av livsmedelsverket.
<span class=MR>Öde mejeri</span>
Det är alldeles öde i ystrummet. För tillfället ligger produktionen i träda men framåt maj ska arbetet på mejeriet sätta igång igen. För två år sedan startade Maria Uhlén Häftings mejeri. Gården producerar i huvudsak fetaost men färskost finns också i utbudet. Mjölken kommer från gårdens egen besättning. Trots att det här besöket är en rutininspektion tycker hon att det är lite nervöst och liknar situationen (liksom mjölkbönderna i Boge) med en bilkontroll.
Det är som att åka till bilprovningen, att få tillstånd att köra vidare, säger hon.
<span class=MR>Rutiner</span>
I kylarna ligger det fetaost på lagring och där är det noga med temperaturen. Det hänger en termometer där inne men Sara Swartling hämtar sin egen med rött lasersikte. Hon tittar också efter att ingenting står direkt på golvet och frågar efter datummärkning av dem ostar som ligger på lagring.
Sedan går tittar de igenom ett så kallat egenkontrollprogram med rutiner för att minska risken för att livsmedlet ska bli dåligt. Alla som hanterar livsmedel ska ha ett sådant. Där ska olika rutiner och mätning av temperatur dokumenteras. Sara Swartling tipsar om hur man kan utforma tabellerna på ett funktionellt sätt. Hon berättar att ambitionen som livsmedelsinspektör är att fungera som rådgivare och att man ska ses som en hjälp att uppfylla kraven i livsmedelslagstiftningen.
Vissa inspektioner kan ta en hel dag. Som i mataffärerna där det finns många rum och kylar att kontrollera, men dagens inspektion tar bara någon timme.
Efter arbetsdagens slut försöker hon att släppa yrkesrollen men visst har hon med sig extra förkunskap även på fritiden.
Jag skulle aldrig byta jord på krukväxterna vid diskbänken, säger Sara Swartling och berättar att det är noga med att inte några jordiga produkter hamnar bland livsmedelshantering.
Fotnot:
Handlingar på miljö- och hälsoskyddskontoret är offentliga och kan visas för dem som frågar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!