Vidareutbildning i Hemse lockade 21

Just nu höjer äldreomsorgen kompetensen hos sin personal.
I Hemse har precis i dagarna 21 personer som arbetar inom äldreomsorgen avslutat en 43 veckor lång vidareutbildning som motsvarar gymnasieskolans omsorgsprogram. På fredagen hade de en liten utställning i Hemse vårdcentral och fanns själva på plats för att svara på frågor. Tanken är att locka fler ur personalen att gå den här utbildningen.

Gotland2002-04-13 04:00
Bland de som nu har gått omvårdnadsutbildningen i Hemse finns Vivianne Pettersson och Eva-Lisa Alvengren. Båda har arbetat inom äldreomsorgen i cirka 30 år . De har båda arbetat på Iliansgården men i dag arbetar Vivianne på Vårdcentrum i Hemse och Eva-Lisa på äldreboendet, sjukhemmet.
Vivianne berättar att när hon började i sitt yrke 1970 fick hon gå en 23 veckors sjukvårdsbiträdesutbildning. Tidigare har hon hemteknisk lanthushållsutbildning på Lövsta . Eva-Lisa berättar att hon har gått sjukvårdsbiträdeskurs på 10 veckor innan hon började arbeta 1972.
Nu har båda suttit 43 veckor i skolbänken och har nu en utbildningskompetens motsvarande gymnasieskolans omsorgsprogram.
<span class=MR>Tuff omställning</span>
Båda tyckte att det var en tuff omställning att börja studera men det var endast den första tiden, sedan kom de in i studierna eftersom dessa var mycket intressanta. Vivianne har svårt att plocka ut någonting ur undervisningen som hon tyckte var mer intressant än annat.
­ I så fall skulle det vara etik och kvalitativ vård. Det var också intressant att diskutera med de som kommer från andra arbetsplatser. Det var nyttigt att byta erfarenheter, säger Vivianne Pettersson.
­ Allting har varit bra under den här tiden. Jag tycker också att det har varit intressant att diskutera med andra i samma yrke, säger Eva-Lisa Alvengren.
Båda tycker att det skulle behövas lite undervisning som uppfräschning med jämna mellanrum när man arbetar inom äldreomsorgen.
Den 24 april åker den här gruppen på studiebesök på fastlandet under tre dagar­de ska bl a besöka Radiumhemmet i Stockholm, Hospice-verksamheten och Antroposoferna i Järna.
Just nu försöker de intressera sina arbetskamrater inom äldreomsorgen att satsa på den här utbildningen som motsvarar undersköterska.
­ Vi har haft mycket roligt under utbildningen eftersom det var en sån fin gruppkänsla, säger Vivianne Pettersson.
Det ekonomiska har inte varit något problem eftersom de har fått medel från den s k verksamhetspotten­det är både facket och arbetsgivaren som betalar samtidigt som de studerande har fått söka bidrag från CSN.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om