Vikingatema i årets gotländska arkiv

Om 22 dagar inleds Vikingaåret 2005. Med anledning av detta har Länsmuseet gjort vikingatema av årets upplaga av Gotländskt arkiv. I 20 artiklar presenterar 13 skribenter delvis helt nya rön kring en av öns mest händelserika perioder.

Gotland2004-12-11 06:00
Gotlands fornvänners årsbok Gotländskt arkiv har givits ut sedan 1929. Årgångarna fram till 1991 finns samlade i en databas på internet. Där kan noteras att redan den första upplagan omfattade vikingatida företeelser. År 1928 donerade nämligen Gustaf Wilhelm Alexander Roos (som då varit öns landshövding i 16 år!) ?en sporre av brons? och Vitterhetsakademin ?en vriden fingerring av guld? till Länsmuseet.
Årets upplaga ägnar dock samtliga 170 sidor åt denna period. Under titeln ?Gotland vikingaön? har 13 särskilt inbjudna skribenter i 20 artiklar delat med sig av sin respektive expertis.
Per Widerström och Johan Norderäng skriver om nya fynd av bildstenar, Gert Rispling, John Huttu och Majvor Östergren skriver om olika aspekter på fynden i Spillings och Gunilla Wickman-Nydolf presenterar nya pusselbitar på exempelvis gamla A7-området.
Mer nyheter bjuder runexperten Thorgunn Snaedal på. Hon kommer dessutom att läsa runor på forngutniska under vikingaåret! Dessutom har Lena Thunmark-Nylén gjort en sammanställning av publikationer, fynd och tidserans hörnstenar, så skriver Malin Lindquist om barn på vikingatiden.
Det och mycket mer, i årets utgåva av Gotländskt arkiv. Gun Westholm på Länsmuseet konstaterar att boken är ett resultat av två sammanfallande intressen. Dels har kunskapen om Gotlands vikingatid inte sammanställts sedan 1983, då i boken ?Gutar och vikingar? och utställningen ?De foro vida?. Dels, naturligtvis, för att 2005 är vikingaår på Gotland.
? Det här är vikingaårets första färdiga produkt och den har planerats sedan förra sommaren. I vår följer ett digert program med föreläsningar och evenemang!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om