Vikingatiden är här

Vikingatid blev det vid Gervide järnåldersgård i Sjonhem under helgen. Den första vikingamarknaden bjöd på strålande vårväder och en känsla av vikingatid där doften av grillat lamm blandades med doft av blåsippor, tussilago och gräs.
- Vi vill lära oss medeltida hantverk och livsstil och förmedla våra kunskaper till andra, sa Cizzi Storm, en av arrangörerna i Gotlands vikingasällskap.

Gotland2006-04-18 06:00
En stor skylt vid vägen talade om att det pågick en vikingamarknad. Gotlands vikingasällskap är rätt nybildad och hade inte möjlighet att annonsera sitt arrangemang men ändå hittade en hel del folk in till Gervide järnåldersgård i Sjonhem.
- Antalet besökare har redan tredubblats mot våra förhoppningar, sa Cizzi Storm. Det kommer och går folk här hela tiden.

Små skönheter
Den vita geten och hennes killingar lockade naturligtvis barnen. En familj som kommit från Stockholm på besök hos släktingar blev stående en lång stund och bara tittade på de små skönheterna.
- Vi hälsar på kusiner här, sa Ture och Albin Wramner. Och så gör vi utflykt till vikingatiden.
Så gjorde också Kristoffer Arvidsson från Stockholm, som hälsade på sin bror i Vall:
- Allt som har med medeltid och vikingatid att göra är spännande, tyckte Kristoffer. Jag går gärna på sådana här marknader och andra evenemang.

Historiska vingslag
Tore Fahlstedt är markägare vid Gervide och han grillade lamm samtidigt som han berättade om området.
- Sjonhem ligger mitt på Gotland och det här är ett av de största orörda ängsområden på Gotland. Vi har haft många utländska besökare här sedan vi byggde järnåldersgården och alla är fascinerade av de historiska vingslagen.
Han blev lyrisk när han berättade om slädfärder i nysnö genom änget och om japaner som aldrig hade upplevt något liknande när de fick vara med om ett riktigt vikingatida blot vid Gervide gård.
Många passade också på att gå en guidad tur ner genom ängsprakten där de första blåsipporna precis slog ut i vårsolen.

Vackra saker
Under de två dagar som marknaden pågick bjöds på smide, tillverkning av glaspärlor, bågskytte, spjutkastning och stridskonst.
- De som reste i österled kunde byta till sig vackra saker och här kan man se hur ett "rusigt handelsstånd" kunde se ut på vikingatiden, berättade Cizzi Storm. De som reste i västerled ägnade sig mer åt att plundra i klostren där munkarna mest satt och drack brännvin.
Hon visade glas och vinkaraffer, honung och vax, salt och kryddor, tyger och mycket annat. Vackra tyger och kläder visade också Anna Malmborg, som har sytt upp kläderna av hemvävt tyg med vackra, vävda dekorationer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om