Vikingatiden är rätt tid för Fröjel

Fröjel har varit med i sockenutvecklingen länge och börjar få rutin vid det här laget. Det började med Besöksplats Fröjel 2002 och har sedan utvecklats till att bli ett känt begrepp på Gotland.
- Det nya för i år är teatern som vi bjuder på vid Kastalet. Det blir ett spel i facklors sken och tiden är naturligtvis vikingatid, säger Pia Ahlquist, som är samordnare för projektet.

Gotland2005-06-03 06:00
Vikingatiden är verkligen rätt tid för Fröjel. De arkeologiska utgrävningarna som har pågått där i 15 år lockar många besökare. Arkeologistudenter från hela världen kommer till Fröjel för att söka vikingatid, 40 000 fynd har hittills registrerats och då är endast två procent av området utgrävt. Nu har man utökat aktiviteterna där med barnarkeologi.
- Vikingatiden är verkligen vår tid och det är klart att vi måste visa framfötterna under vikingaåret. Hela besöksplatsen handlar ju om den tiden, säger Pia.

Arkeolog
Fröjel är den enda platsen där barn under sakkunnig ledning kan få pröva på att vara arkeolog. Kanske kan man hitta en pärla eller något annat i jorden och detta lockar många barn till Fröjel.
På besöksplatsen finns numera också ett infocenter där man är uppkopplad till internet med bredband och datorer finns på platsen.
De guidade visningarna på handelsplatsen förflyttar besökaren tusen år bakåt i tiden.
- Det är tänkt att teatern skall inledas med en guidad promenad från skolan fram till skådeplatsen vid Kastalen. När vi kommer fram skall publiken redan vara inne i vikingatiden, säger Pia.
Kristallens öga heter spelet som är skrivet av Erik Bergh och Gert­rud Jakobsson. I början av 1000-talet levde kristendom och andra trossystem sida vid sida i Fröjel. Sommaren 1005 råder svår torka. Kreaturen svälter och fruktsamheten är dålig. Många av barnen dör i späd ålder och många av männen har blivit borta i främmande länder. Ingen skonas utan alla drabbas, även de kristna. Den myndiga domaren i Fröjel kallar menigheten till ett djärvt försök att råda bot. Spelet börjar när mörkret har fallit vid Kastalen.
Förutom Erik Bergh och Gertrud Jakobsson medverkar andra musiker och dansare. De orientaliska danserna utförs av en dansgrupp från Fröjel och koreograf för detta är Marie Karlsson.
- Teatern speglar övergången mellan hedendomen och kristendomen. Människorna blev förvirrade och ville blidka de olika gudarna, frågan var vem man skulle tro på, säger Pia.

Vikingaön
Besöksplats Fröjel ingår i projektet Vikingaön som högskolan leder i samarbete med kommunen och länsstyrelsen.
- Vi har fått 30 000 kronor i olika bidrag men i huvudsak jobbar vi ideellt, säger Pia. Första året fick vi 500 000 kronor i Leader+ pengar för att komma i gång. Efter det har vi klarat det men det kostar på och många får offra mycket tid.
Hembygdsföreningen i Fröjel är projektägare och många ideella timmar har lagts ner på besöksplatsen, inte bara av hembygdsföreningens medlemmar.
Besöksplats Fröjel är väl förankrat i socknen och många hjälper till.

Utställningar
I sommar kommer, förutom föreläsningar, också olika utställningar att visas liksom filmer som naturligtvis handlar om vikingatiden.
Besöksplats Fröjel ingår som ett av sju info-centra på gotland vars inriktning är vikingatid.
De övriga info-centren är Karlsö, Bottarve i Öja, Katthamra i Östergarn, Roma, Bläse i Fleringe och Fårö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om