– Jag har pratat med flera och även sett en hel del. De flesta är nöjda så här långt med volymer och kvaliteten. Första skörden i år kommer definitivt bli bättre än förra årets motsvarighet som var rätt medioker på ön, säger Andreas Nypelius, ordförande i LRF Gotland.
2023 var förhållandena tuffa inför första skörden. Dåligt med regn och flertalet frostnätter i maj kostade på. I år har det varit färre frostnätter i kombination med att det varit blött och svalt.
– Det har gjort att det blivit mycket volym i vallen. Så den har först tjocknat till sig i botten och kunnat sticka på höjden när värmen sen kom, säger han.
Den kombinationen har gjort att vallarna har sett väldigt friska och gröna ut. Vidare har det svalare vädret också gjort att åkrar som normalt inte ger avkastning och som ibland hinner torka ned innan första skörden faktiskt ser gröna ut i år.
Det har tidigare rapporterats om att vårbruket kom igång ovanligt sent i år. Det gör att perioden man nu är inne i är mycket intensiv.
– Det är absolut tajt. Många tycker nog att det är onormalt, men det är det faktiskt inte. Vi har bara lätt att glömma hur det kan vara. Det händer ganska ofta att vårbruket och första skörden nästan krockar. Normala år, om man kan säga så, är vårbruket mer utdraget.
Första skörden anses vara den viktigaste av skördarna, allrahelst på Gotland. Andreas Nypelius menar att även om man räknar på tre vallskördar under ett år så kan man nästan räkna bort en av dessa på grund av torka.
– I övriga landet kan man ofta räkna med fyra eller kanske tre skördar på ett år. Här på Gotland räknar man också så, men att en skörd blir dålig. Vi märker dock under åren med torkan att höstens skörd blir bättre, men andra skörden här på Gotland, den är sällan den blir bra.
Andreas Nypelius menar också att lantbruket kan dra en liten lättnads suck över att vallen ser bra ut nu. Till skillnad från förra året vid den här tiden.
– Det är många som har gått kort på foder sedan förra året. Att man nu får den här volymen och med bra kvalitet tidigt, det är grunden för en bra ekonomi i djurproduktionen. Det är extremt skönt.
Prognosen pekar mot att första skörden på Gotland kommer landa på runt normal eller till och med något över normalskörd, menar Andreas Nypelius.