Igår kom beskedet: Statsministern och regeringen entledigas av talmannen, men sitter kvar som en övergångsregering tills en ny statsminister utses.
Gotländska riksdagsledamoten Hanna Westerén ingår i Socialdemokraternas partistyrelse och har på nära håll följt statsministerns beslutsprocess. Hon är nöjd med att han inte utlyste extraval, utan lämnade över frågan till talmannen.
– Det här var vad jag hoppades på. Under den senaste tiden har jag fått många påstötningar från vanliga väljare som tycker att "vi har ju redan valt", säger Hanna Westerén.
– Det är ett otroligt svårt läge, förklarade Gotlands andra riksdagsledamot Lars Thomsson (C) när han kom ut från ett möte med sin partigrupp på måndagen.
Lars Thomsson vill inte kommentera hur diskussionerna går inom partiet, men han är orolig över läget.
– Om vi landar i ett extraval känner jag en stor oro för trovärdigheten för politiken – och det gäller alla partier, säger han. De gotländska riksdagsledamöterna befarar att regeringskrisen även kan leda till att gotländska utvecklingsfrågor går i stå.
– Om det blir extraval finns det stor risk för att vi tappar tempo, säger Lars Thomsson.
Hans tankar går i första hand till den nya elkabeln till Gotland.
– Den frågan har varit hemma med den situation som vi har haft. Vi har fått tydliga besked från både regeringen och Svenska kraftnät om att det ska bli en elkabel, men ingen kan säga var vi landar nu, säger Lars Thomsson.
Under våren presenterades en privatfinansierad kabellösning.
– Här behöver politiken göra ett vägval och det är klart att den typen av frågor hamnar längre ned på listan i det här läget, säger Hanna Westerén och fortsätter:
– En övergångsregering har ett begränsat mandat och Gotland har ingen att föra dialog med. Vi riskerar att tappa fart i för Gotland viktiga utvecklingsfrågor.
Andra frågor som är i luften är exempelvis EU:s jordbrukspolitik och jordbruksstöden som förhandlas just nu. Resultatet av dessa förhandlingar påverkar Gotland.
– Dessutom finns det risk för att vi tappar fart när det gäller färjeupphandlingen. Där har nuvarande infrastrukturministern krattat manegen och gett Trafikverket utredningsuppdrag. Men när dessa utredningar är klara är det viktigt att det också finns ett statsråd som är intresserad av att ta emot dem, säger Hanna Westerén.