Viktigt att markägarna kräver bra betalt av bolagen
Det går att stoppa telemasterna för den markägare som inte vill ha en på sin fastighet.Och det går definitivt att sätta käppar i hjulen för bolagen som nu är hårt tidspressade och måste få sina tillstånd. Kräv bra betalt. Och glöm inte att det ska stå i avtalet att bolaget ska ansvara för att marken återställs och masten plockas ned när den inte ska användas mer. Och se till att bolaget stället bankgaranti för de kostnaderna. Minst 300000 kronor!
Utbyggnaden av den nya generationens mobiltelefonsystem, oftast kallat 3G, har inte gått lika snabbt och smidigt som bolagen trodde. Nu börjar tiden rinna ut och man är angelägna om att snabbt teckna avtal med lantbrukare och andra markägare om att få arrendera mark och sätta upp master.
<span class=MR>Stora skillnader</span>
Ersättningen som markägarna erbjuds varierar mycket kraftigt, från några få tusenlappar i engångsbelopp till bortåt 30 000 kronor per år i tio år (att börja med).
Vill man ha en mast så är min rekommendation att man ska skriva kontrakt på mellan 15 och 25 tusen kronor per år i arrendeavgift, sa Peter Tolstoy, som också påminde om vikten av att man har med en klausul som reglerar vad som sker om och när bolaget vill dra sig ur och lämna masten.
Har man inte skrivit in något om detta i avtalet blir det markägaren som enligt miljöbalken, får stå för att masten tas ner och marken iordningställs. Kräv bankgaranti och att det ska stå i avtalet att bolaget ska svara för att masten kommer ned. Bankgarantin ska vara på mellan 250 och 300 tusen kronor. Det är vad det kostar att ta bort masten och det som hör till.
Men om man nu av olika anledningar inte vill ha en mast på sin mark? Vad gör man då..?
Enligt Peter Tolstoy är en väg, att kräva att mastbygget ska prövas enligt ledningsrättslagen.
<span class=MR>Fyra tusen kvadrat</span>
Det brukar räcka för att bolaget ska backa ur eftersom ett ärende som dras enligt ledningsrättslagen, med alla överklaganden, sannolikt inte är avgjort förrän om sju, åtta år. Och masterna ska helst resas nästa år!
Risken man tar är att det blir tillstånd för masten och då blir ersättningen mycket dålig, kanske bara fyra tusen kronor som engångsbelopp.
En mast beräknas kräva cirka 4000 kvadratmeter mark eftersom hänsyn ska tas till mastens höjd och till stagvajrarna. Träd får inte finnas i närheten eftersom ett stormfällt träd över en vajer kan få stora skadeverkningar på antennen.
Peter Tolstoy påpekade också att det måste framgå i avtalet vem som ska svara för vägbyggnaden fram till masten.
Bolagen som nu har uppdraget att för Telia, Tele2, Vodaphone med flera att bygga masterna, kritiseras ofta för oschyssta metoder. Ombuden kommer med ifyllda kontrakt, man har bråttom och kräver underskrifter på avtal som markägaren senare har all anledning att ångra.
Skriv aldrig avtal på längre tid än tio år. Sedan ska avtalet omförhandlas!
<span class=MR>Säg upp, begär mer</span>
Han menade att man också under avtaltstidens gång, som markägare mycket väl kan säga upp avtalet och kräva omförhandling och höjd ersättning.
Det vill säga om det går bra för bolaget. Går det dåligt, riskerar man å andra sidan skadestånd för att man sagt upp avtalet...
I hela Sverige har det talats om att mellan 15000 och 30000 master behövs.
På Gotland finns för närvarande ansökningar om bygglov för cirka 100 master. Men det är långt i från säkert att det blir 100 tillkommande master.
Befintliga master kan utnyttjas av fler bolag. Det kanske inte blir mer än 50 nya, eller ännu färre, beroende på i vad mån bolagen kan bli överens om ersättningen för samnyttjandet.
Bolag som har master kräver närmare 200000 kronor för att släppa till utrymme på masten till ett konkurrerande bolag, pengar som i många fall måste betalas eftersom det är svårt att inom rimlig tid, nå en uppgörelse med markägare om nya master.
Skiljenämnd billigast
Om det uppstår en tvist senare under avtalsperioden kan det vara bra att redan när avtalet skrivs, ta med en passus om hur denna tvist i så fall ska lösas.
Att gå till domstol blir dyrt och tar tid med alla överklaganden.
Skriv i stället in att tvist ska avgöras av länets skiljenämnd. Det kostar inget och går snabbare, var rådet som Peter Tolstoy förmedlade.
Han passade också på att tipsa om att masterna kan nyttjas för markägarens privata del. De är utmärkta att skruva fast en parabol på, för trådlöst bredbandskommunikation. Men också det måste skrivas in i avtalet.
3G-master kan i vissa fall komma att stå på mark som fastighetsägaren skulle kunna nyttja för andra mer lönsamma ändamål.
Det kan vara mark som lämpar sig för exploatering med fritidshus, eller varför inte mark som kan tas i anspråk för vindkraftutbyggnad. Energibolagen betalar som regel betydligt bättre för markutnyttjandet!
Något att tänka på då det knackar på dörren och någon viftar med ett 3G-kontrakt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!