Byggmästareföreningen på Gotland har ett 30-tal stora medlemsföretag, med sammanlagt cirka 600-700 anställda. Varje byggarbetare sysselsätter i sin tur ytterligare 4-6 personer inom andra branscher.
Redan i höstas såg branschen en tillbakagång i konjunkturen, men sedan kom dessutom coronakrisen. Hittills har ett hundratal anställda på Gotland varslats om uppsägning.
– Det finns en tröghet i branschen. Det tar lite längre tid innan det gör riktigt ont, men det tar också längre tid att komma igång igen, säger Håkan Edblad, ordförande i föreningen.
Fram till semestern har de flesta i branschen fullt upp, men det finns en stor oro för hur hösten ska bli. Pandemin har kostat mycket pengar och nu finns en oro för att myndigheter ska pausa planerade projekt.
– Regionens ekonomi är dålig och då är det lätt att vilja strypa investeringstakten, men man får inte ens tänka den tanken. Många är beroende av regionens projekt, säger Håkan Edblad.
De rådande reserestriktionerna slår hårt även mot byggbranschen. De senaste åren har gruppen externa kunder, både företag och privatpersoner, vuxit, enligt Håkan Edblad.
– De kan ju inte komma hit nu på grund av tvåtimmarsregeln, som är helt uppåt väggarna. Vi stryper våra tänkta kunder på ett sätt som kommer att bli förödande, säger han och hoppas att regeringen ska ändra restriktionerna när det gäller Gotland.
Thomas Olsson är vd för Nybergs entreprenad. Företaget har cirka 90 anställda och har varslat 15 personer om uppsägning, som kommer att gå hem i mitten av augusti om inte situationen vänder.
– Det är många som är tveksamma, bankerna och finansiärerna är oroliga och även de som ska köpa bostäder.
När privat sektor tvekar är det viktigt att offentlig sektor inte vacklar, menar han.
– Jag instämmer i att det är viktigt att man som beslutsfattare inte lägger ner projekt. Det kommer att slå stopp med förskräckelse om man inte fortsätter att investera, säger Thomas Olsson.
Han tycker att de stödåtgärder som myndigheterna vidtagit varit bra, men påpekar att den bästa hjälpen är att fortsätta investera.
– För vår del är det viktigt att regionen inte stoppar projektet nya akuten, vilket innebär många arbetstillfällen för olika yrkesgrupper och en ny akutmottagning är också av största vikt för gotlänningarna och sjukvården, säger Thomas Olsson.