"Viktigt att vi har kyrkan"

Lisbet Magnusson, kyrkoherde i Hörsne, bar in extra psalmböcker till alla som kommit till kyrkans återöppnande:- Det är viktigt att socknens folk engagerar sig i sin kyrka. Nu när allting läggs ner på landsbygden är det extra viktigt att vi har vår kyrka att samlas i.

Foto: Krister Nordin

Gotland2008-12-08 04:00
Det blev extra högtidligt i Hörsne i går när kyrkan återöppnades efter den utvändiga renoveringen som pågått i fyra månader och avslutades i oktober.
- Hela kyrkan har kalkats med en kalk som skall hålla lite längre än tidigare, sa Martin Björkander, blivande ordförande i kyrkorådet. Och så har vi fått en helt ny kyrkspira.
Enligt tradition ska stocken som själva kyrktuppen sitter på komma från socknen och så blev det också i Hörsne.
Det är Mikael och Marlene Kolmodin vid Snovalds som har skänkt stocken som nu sitter vackert på kyrkans torn.
I övrigt har solbänkarna på taket bytts, tornet har renoverats liksom sakristians tak. Senast kyrkan i Hörsne kalkades var 1980 men nu lyser kyrkan vit och vacker igen.

Eldning med pellets
Kopparplåtar som ärgar eller oxiderar så att det rinner grön vätska längs väggarna har bytts ut mot blyplåtar. Åskskyddet har renoverats och man har installerat pelletspanna.
- Det är en lättnad att bli av med den gamla oljepannan som bara kostade pengar, sa Martin Björkander. Nu eldar vi med pellets och det fungerar jättebra, det ska vi använda oss av i de andra kyrkorna i pastoratet också.
Han nämner kyrkan i Dalhem som är en av de största på Gotland. Där kostar uppvärmningen närmare 100 000 kronor om året. En kostnad som går att halvera med en insats på 30 000 kronor.
Men vad döljer sig över portalen i Hörsne kyrka?
- Det ska bli spännande att se, sa Björkander. Om det är en solvisare som man bara har upptäckt i Barlingbo kyrka. Och vad betyder inskriptionen som man kan skymta. Är det ett årtal eller ett ordspråk?
Detta skall ännu utredas när antikvariatet kommer att försöka ta fram bilderna som nu bara skymtar över kyrkdörren.
Renovering omfattade kyrkan utvändigt men lite har man renoverat invändigt också. Bräder i långhuset som var dåligt har bytts ut och trappan till koret som hade spruckit har nu lagats.
- De gamla lampetterna som togs ner vid förra inre renoveringen 1979 kom aldrig upp igen men nu har de återfunnit sin plats, sa Martin Björkander.
Bland gästerna märktes David Börstad, kyrkoherde i pastoratet under många år, tillsammans med sin fru Birgitta. På plats fanns även Torsten Gislestam liskom Åke G Sjöberg och Einar Larsson från Samfälligheten Gotlands kyrkor.

Jul i ödekyrkan
Det kom så mycket folk till kyrkan så att kyrkoherde Lisbet Magnusson fick bära in fler psalmböcker.
- Så här skulle det vara varje söndag, sa Lisbet. Det är viktigt att socknens folk kommer hit. Nu när allting läggs ner på landsbygden är det extra viktigt att vi har vår kyrka att samlas i.
I Dalhems pastorat finns fem kyrkor, förutom Hörsne också Dalhem, Ganthem, Ekeby och Bara ödekyrka.
- Ödekyrkan används mycket på sommaren till bröllop och konserter men i år planerar vi en liten gudstjänst på julafton om vädret tillåter, sa Lisbet Magnusson. Det kommer att bli mycket högtidligt och vackert.

Kyrkokören sjöng
Återöppnandet firades med gudstjänst och kyrkkaffe inne i kyrkan. Vid altaret värmde två granar med ljus och naturligtvis inleddes gudstjänsten med psalmen "Bereden väg för Herran".
Kyrkokören i Dalhems pastorat medverkade under gudstjänst under ledning av kantor Margaretha Belin och Olle Jonsson spelade bas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om