Viktigt ha rätt siffra på skylten
Att hålla hastigheten och köra nykter är de viktigaste faktorerna för att få ned antalet olyckor där människor skadas eller dör.Men det finns mer att göra.Att röja bort buskar och sly vid vägkanterna och se till att rådjursstammen på ön inte ökar för mycket till exempel.
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Sedan 2003 pågår arbetet Regional samling på Gotland, ett forum där Vägverket och NTF samlar kommunen, länsstyrelsen, polisen, åkeribranschen, andra yrkesförare, företag och organisationer med fokus på trafiksäkerheten.
I går var det dags för årets samling, där ett 40-tal personer deltog.
Förebyggande arbete
- Mycket har hänt sedan vi började, tycker Anna Rönnle, NTF. Och vi pratar trafiksäkerhet på ett helt annat och mer medvetet sätt i dag.
Polisens nästan dagliga trafikkontroller av nykterhet och hastighet är ett positivt inslag, liksom det förebyggande arbete NTF gör i skolor bland annat. Privatbilister har också mycket att lära av yrkesförare, kom det fram på mötet.
"Vansinne sänka till 60"
Att hålla de hastigheter som råder är det grundläggande för att få ned antalet olyckor. Och snart är det dags att skylta om på de gotländska vägarna med start på länsvägarna runt årsskiftet.
- Jag vill ha rätt siffra på skylten. Det är viktigt att människor förstår varför man satt just den hastigheten på den vägen. Annars respekterar man inte skyltarna, säger Anna Rönnle. Att sänka 90-sträckorna till 80 kan jag förstå, de gotländska vägarna håller inte måttet för att ha 90. Men jag tycker det är vansinne om man också skulle sänka hastigheten på alla 70-vägar till 60. Kanske är det istället bättre att höja till 80 på en del av dem för att jämna ut hastigheten och slippa ryckigheten med olika hastigheter i korta intervaller.
Flera på mötet ansåg att dagens hastighetsgränser verkar godtyckligt satta och att man borde prata med dem som bor och verkar i ett område innan man bestämmer vilken hastighet som ska råda.
Viktigt skapa acceptans
- Att skapa acceptans för hastighetsbegränsningarna är viktigt, och ett av syftena med hastighetsomläggningen, förklarar Ylwa Arebratt, chef för enheten trafik vid Vägverkets region Stockholm, dit Gotland hör, och en av dem som arbetar med de nya hastigheterna på ön.
- Trafikanterna ska känna en trygghet i att en viss trafikmiljö har en hastighet, säger hon.
Variabla gränser
Morten Spencer, länsstyrelsen, tror att vi går mot variabla hastighetsgränser, vilket betyder att det på vissa vägar råder olika hastigheter beroende på omständigheterna. Till exempel en hastighet på vintern och en på sommaren när trafiken är intensivare.
Ylwa Arebratt bekräftade att det finns goda erfarenheter av detta, men att det också handlar om kostnader.
Hon blev imponerad av Regional samling på Gotland.
Nya fartgränser på ön
- I Stockholm är det så många personer med så det blir aldrig det här samtalet. Det är värmande att ni är så öppna mot varandra och delar med er av era erfarenheter.
Nästa vecka presenteras ett förslag på de gotländska länsvägarnas nya hastigheter, ett förslag som sedan ska ut på remiss.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!