"Viktigt välja med hjärtat"

Att välja utbildning är inte alltid det lättaste.I två dagar söker högstadieelever idéer och information inför framtida yrkesval på studie- och yrkesmässan Framtid Gotland.- Man vill förstås välja en utbildning som ger jobb; samtidigt göra något man själv gillar, resonerar Hanna Strandberg som går i nian.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-10-13 04:00

Runt 1 200 ungdomar som går i åttan och nian på högstadiet på ön gästar nu mässan Framtid Gotland, där ett 30-tal olika gymnasieprogram gör reklam för och sprider information om just sin utbildning.

Örjan Hillbom, lärare sedan många år, ansvarar för mässan som hålls i Rackethallen i Visby i två dagar. Han tycker att det är viktigt att följa sitt hjärta.

- Det ställs stora krav på ungdomarna i dag. En del val görs efter påtryckningar av kompisar och en del av föräldrar. Men jag tror att det viktigaste är att göra det man har lust med, att välja med hjärtat, resonerar han själv kring det viktiga val som ungdomarna står inför.


Inte fordon
Tre av de cirka 600 högstadieungdomarna som besökte Rackethallen i går - ytterligare 600 har chansen i dag - var Nellie Andersson, Amanda Lindvall och Hanna Strandberg.

- Just nu vet jag inte vad jag ska välja, konstaterar trion i samklang.

- Jag vet att jag inte vill gå barn- och fritidsprogrammet, eller fordon, fastslår Amanda Lindvall.

- Som det känns just nu är det nog det som intresserar mig mest som är det som avgör vad jag väljer. Men det är klart att man vill välja en utbildning som också ger jobb, menar Hanna Strandberg.

Även Arbetsförmedlingen fanns på plats i Rackethallen i går för att guida de gotländska ungdomarna rätt i den djungel av val som står framför dem.

- De yrken där det behövs arbetskraft på Gotland är bland annat VVS- och byggbranschen, och inom vården, fastslår Göran Karlson.


Överskott på barnskötare
Samtidigt råder överskott på bland annat barnskötare, fastighetsskötare och vaktmästare, enligt Arbetsförmedlingen.

Två personer som försökte locka högstadieelever till en eftertraktad bransch, VVS-branschen, var Daniel Bergquist och Rasmus Johansson, som går andra året på Christopher Polhem-gymnasiet och som i går stod i mässans VVS-monter.

I den VVS-klass som tog studenten i fjol, fick alla jobb efter utbildningen, året innan alla utom någon enstaka. Duon Bergquist och Johansson är lika hoppfulla:

- Min pappa är rörmokare, så jag har alltid velat att det är det här jag vill göra, säger Rasmus Johansson.

- Samtidigt är det skönt att veta att det finns jobb när man är klar med skolan, så man slipper plugga ännu mer, resonerar Daniel Bergquist.

För två av deras programkollegor, Emil Hultgren och Andreas Palmér som läser till fastighetsskötare, ser arbetsmarknaden något mörkare ut.

- Men jobb kommer det alltid att finnas, menar Emil Hultgren som inte är orolig för framtiden.

- Det är kanske svårare på Gotland än på fastlandet, men flyttar man har man nog stor chans till jobb - eller så kan man plugga vidare, säger Andreas Palmér.


Plugga vidare
Att plugga vidare vurmade även Tilde Rödland för.

- Jag har valt naturvetenskapliga programmet, eftersom det ger en bred bas för vidare studier; man behöver inte bestämma sig på en gång vad man vill bli, resonerar hon.

I februari är det dags för niondeklassarna att göra sitt gymnasieval.

Inom följande yrken förväntas det råda det brist på arbetskraft, alltså fler arbeten än utbildad personal, på Gotland det närmaste året:

Byggnadsingenjör/byggnadstekniker.

Djuruppfödare/djurskötare.

Förskollärare.

Gymnasielärare i yrkesämnen.

Jurist.

Kock.

Läkare.

Specialistsjuksköterska.

Systemerare/programmerare.

VVS-ingenjör.

Inom följande yrken förväntas det råda ett överskott på arbetskraft, alltså fler utbildade personer än arbeten, på Gotland det närmaste året:

Barnskötare.

Fastighetsskötare.

Försäljare dagligvaror och fackhandel.

Grovarbetare inom bygg.

Köks- och restaurangbiträde.

Lagerarbetare.

Trädgårdsarbetare.

Undersköterska.

Vaktmästare.

Vårdbiträde.

Arbetsförmedlingen gör dessa prognoser två gånger per år, och inom Gotlands län bygger undersökningen på intervjuer med ca 100 slumpmässigt utvalda arbetsgivare som fått ge sin syn på beräknade behov 2012.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om