Vilda kråk-attacker

Skadegörelse och oväsen, det är vad familjen Wahlgren och deras grannar i Hörsne får stå ut med. Och ansvariga för sabotaget är en familj kråkor.

Presenning. Bilarna på gården måste täckas över annars repas de av kråkorna.

Presenning. Bilarna på gården måste täckas över annars repas de av kråkorna.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2008-07-25 04:00
Vivi-Anne Wahlgren och hennes familjemedlemmar har fått nog. Kråkorna förstör bilar, växthus och trädgårdsmöbler.
- De pickar bort alla gummilister på bilarna, repar lacken och när de speglar sig i backspeglarna pickar de i glaset, säger Vivi-Anne Wahlgren.
När hennes barn skulle komma på besök sa hon åt dem att ta med sig en presenning till att täcka bilen med.
Först trodde de att det var ett skämt, men första köpet på semestern fick bli just en grön presenning. Det är inte bara bilarna som behöver täckas över, även trädgårdsmöblerna lockar till sig kråkorna. Växthuset, där kråkorna också har förstört delar, är däremot svårare att täcka över.
Familjen har tidigare aldrig haft några problem med fåglar på gården. Men nu har Niklas Wahlgren, som är den enda i familjen som innehar jaktlicens, försökt att ta till med rejäla åtgärder.

Pricka i luften
- Jag tältade i trädgården en natt med bössan, men det är nästan omöligt att skjuta dem här. Det ligger hus runtomkring och de sitter oftast på bilarna. Man måste pricka dem rakt upp i luften i sådana fall, säger Niklas Wahlgren.
På Gotlands jägaregille ser man ofta problem med just kråkor.
- Det är mest under våren. Då går de på nyfödda lammungar, berättar Ewert Nilsson, ledamot i jägaregillets styrelse.
Han håller med om att det kan vara väldigt svårt att pricka kråkorna om de rör sig nära bostäder. Det bästa är att lägga ut ett lockbete, exempelvis bröd, på en gödselstack.

Kråkfälla
Då kan man skjuta rakt ner i gödselstacken. Annars finns det en annan lösning om man vill bli av med kråkor som terroriserar en, och det är helt enkelt en kråkfälla.
- Det är oftast en bur och för att man lätt ska locka dit kråkor använder man en redan infångad kråka som lockbete. Men det är bra om man tar en kråka från annan socken. De känner nämligen igen varandra i sitt eget revir och då ger de sig inte på lockfågeln. Jag brukar byta kråka med en bekant i en annan socken, berättar Ewert Nilsson.
Om kråkorna redan hunnit förstöra egendom är det inte särskilt mycket man kan göra, enligt Ulf Britse, skadehandläggare på Länsförsäkringar Gotland. Skador som åsamakas av fåglar eller andra djur kan ersättas, men skadorna måste då ha uppkommit vid ett och samma tillfälle.
- Vi ersätter skadorna på en bil som är helförsäkrad om summan av skadorna överstiger 3 000 eller 5 000 kronor, beroende på vilken försäkring man har. Men då måste ju skadorna ha uppkommit samtidigt, säger Ulf Britse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om