Länsstyrelsen på Gotland vill ändra reglerna så att vildsvin enklare kan bekämpas om de skulle dyka upp på ön. Tillsammans med LRF skrev länsstyrelsen redan för två år sedan till Naturvårdsverket med en begäran om ett undantag från ett riksdagsbeslut från 1987. Enligt det beslutet ska vildsvin ses som ”en naturlig del av den svenska faunan”.
Landshövding Anders Flanking upprepade begäran om ändrade regler i början av året, och i mars fick han beskedet att det inte var ett ärende för Naturvårdsverket. Vildsvin på Gotland är en regional fråga som länsstyrelsen får driva.
Nu får länsstyrelsen hjälp av riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD). Han har engagerat sig i vildsvinens framfart hemma i Östergötland, och har noterat Naturvårdsverkets svar till Anders Flanking. Nu riktar han en fråga till näringsministern. ”Är ministern beredd att införa ett undantag för vildsvinets nationella status, så att eventuellt framtida populationer på Gotland effektivt ska kunna bekämpas?”
Jaktsäsongen 2019-2020 fälldes 146 000 vildsvin i landet, en ökning med 30 procent från föregående säsong. Trots det fortsätter vildsvinen att orsaka stora skador.
Enligt LRF orsakar vildsvin skador på odlingsmark och grödor för 1,1 miljarder kronor per år. På Gotland är rädslan för en etablering av vildsvin stor, eftersom ön har en stor andel sysselsatta inom jordbruket.
Magnus Oscarssons fråga till näringsminister Ibrahim Baylan ska vara besvarad senast den 15 juli.