Vilken vård får Gotlands äldre?

Vilken vård och omvårdnad kommer de äldre på Gotland att få i framtiden? Hur ska sjuksköterskorna orka när tjänsterna nästan halveras? Och hur ska kommunen kunna rekrytera nya framöver?
Frågorna är många och oron stor bland sjuksköterskorna i äldreomsorgen. I går samlades en del av dem till möte i Visby.

Gotland2004-06-04 04:00
Social- och omsorgsnämndens beslut att klara ekonomin genom att bland annat ta bort ungefär 25 sjukskötersketjänster inom det särskilda boendet fick de läsa om i tidningen.
­Det motsvarar nästan hälften av tjänsterna på ön, säger Lena Ohlsson, omvårdnadsansvarig sjuksköterska på Åkermanska. Och vi som redan upplever att vi inte hinner med den specifika omvårdnad vi ska ge. Vi får fler och fler äldre som har allt fler sjukdomar.
<span class='mr'>Diger ansvarslista</span>
Att man minskar antal platser i kommunens särskilda boenden innebär inte att man kan halvera antalet sjuksköterskor. Särskilt inte när de redan i dag är för få, menar de.
Sjuksköterskorna på öns särskilda boenden har en diger lista över sitt ansvar och sina arbetsuppgifter, antagen av social- och omsorgsnämnden. Hon eller han ska se de boende ur ett helhetsperspektiv, bedöma insatser, ge omvårdnad, göra undersökningar och ge behandling. Vara en samordnare mellan äldreomsorgen, primärvården och lasarettet för vad de boende behöver. Beställa hjälpmedel. Ha samtal med de boende och deras anhöriga. Ge instruktioner, utbildning och handledning till vårdbiträden och undersköterskor. Bedriva utvecklingsarbete. För att bara nämna en del.
<span class='mr'>Hårda prioriteringar</span>
­De flesta av oss har ansvar för mellan 30 och 50 boende, säger Ingrid Rehn, som arbetar i Tjelvargränd i Vitkålen i Visby. Men ofta är det fler. Vi täcker upp för varandra och ställer upp när det fattas folk. Och det är i princip dagligen. Och nätter och helger ansvarar vi för väldigt många äldre. Vi räcker inte till i dag. Hur ska det bli om vi halveras?
­Blir vi färre måste vi göra hårdare prioriteringar. De gamla får kanske sitta och vänta på att få hjälp, säger Yvonne Widén, Gråbo torg.
­Vi har ett roligt och intressant jobb, men vi måste ha en klar och tydlig arbetsordning.
­Är politikerna beredda att skriva ned kraven på omvårdnad? Det är de som måste bestämma, vi anser att vi inte kan ta bort något, säger Karin Drång Kolmodin, som arbetat på Göransgården men går över till Fältgatan i samband med att Göransgårdens boende flyttar till boendet A7 som drivs av Attendo Care.
<span class='mr'>Hur ska vi orka?</span>
Hon och de andra är oroliga för de gamla. Att kommunen har dålig ekonomi ska inte de behöva lida för. De har rätt till trygghet och vård. Och vård måste få kosta.
­De gamla ska kunna bo kvar hos oss livet ut. Men det kräver resurser, säger Camilla Wiberg, Gråbo torg. Och med färre sjuksköterskor kommer de att få stanna längre på lasarettet innan de kan återvända. Och det kommer att kosta massor.
­Det handlar också om hur vi ska orka. Det här går inte ihop med kommunens mål att få ned sjukskrivningarna, tycker Tom Sjölin. Och hur ska man kunna rekrytera sjuksköterskor i framtiden?
­Politiska beslut ställs som de lagar som styr vårt arbete. Uppfyller vi inte kraven i lagen så är det vi som omvårdnadsanvariga som åker dit, inte politikerna, säger Magnus Widin, Tingsbrogården.
­Det här verkar så kortsiktigt, tycker Karin Drång Kolmodin. I stället för att säga upp sjuksköterskor kan man använda de som blir övertaliga till att utbilda baspersonal så att de på sikt kan ta över fler arbetsuppgifter och större ansvar. Många av dem har inte den utbildningen i dag. En sådan satsning kan kanske göra att det behövs färre sjuksköterskor på sikt.
<span class='mr'>"Man blir ledsen"</span>
­Det är fel att behöva läsa ett sådant beslut i tidningen. De borde fått information innan. Och det skulle ha gjorts en konsekvensbeskrivning. När nämnden säger att det bara blir en liten kvalitetsförsämring om man tar bort 25 tjänster blir man ledsen. Vad tror de att sjuksköterskor gör? undrar Ann-Kristin Forsman, ordförande i Vårdförbundet på ön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om