Vill använda ön för smart elnät
ABB och Vattenfall vill använda Gotland som pilotområde för smarta elnät i stor skala.- Det här blir det mest spännande projektet på ön de närmaste åren, tror Gotlands Energi AB:s vd Anders Mårtensson.
Dosan som hör till laddutrustningen berättar om hur laddningen fortskrider.Foto: Rolf Jönsson
Foto: Rolf Jönsson
- Gotland skulle kunna bli en pilotanläggning som lockar hela EU:s intresse och demonstrerar morgondagens lösningar, skriver de i en debattartikel i Dagens Industri.
Planeringen igång
Vattenfall äger tre fjärdedelar av Gotlands Energi AB (Geab), och diskussionen om att använda Gotland har pågått ett tag.
- Planeringen började för ett år sedan ungefär. Vi ska fortsätta projekteringen och sedan har vi 4-5 års arbete med investeringar, säger Anders Mårtensson.
En del i det smarta elnätet är produktion av energi för transporter. Den delen startade redan 2008 när elbilsprojektet Smart Mobility Gotland lanserades. Första elbilen i projektet rullade på ön förra sommaren.
Passande projekt
Kommunens ekostrateg Helena Andersson är mycket positiv till en satsning på ett smart elnät.
- Det är alltid välkommet när Gotland pekas ut för pilotprojekt, och det här tycker jag passar oss väldigt bra, säger hon.
Det smarta elnätet innebär en stor omställning. I stället att som förr producera el i centralt i stora kraftverk bygger det nya systemet på mer förnybar el från geografiskt spridd produktion från exempelvis vindkraftverk och solceller. Små producenter ska kunna leverera el till nätet.
- För Gotlands del tror jag mest på solceller på hustak, men lantbruk skulle även kunna använda biogas för produktion av el, säger Helena Andersson.
En annan viktig del i den nya tekniken är styrning av konsumtionen. Abonnenterna ska medverka för att anpassa förbrukning till produktion, vilket kan innebära att man går med på att stänga av en del av sin elanvändning när det är hög belastning på elnäten. Till det behövs nya styrsystem och smarta elmätare.
I debattartikeln begär Sten Jakobsson och Torbjörn Wahlborg ett snabbt besked om nya regler för hur ofta elmätare får läsas av. Regeringen har tidigare i år sagt att man vill tillåta timvis elavläsning, och att man förmodligen kan ändra reglerna nästa år.
- Med det nya systemet skulle gotlänningarna kunna styra sin förbrukning bättre och bli smartare elkunder, säger Helena Andersson.
Geab står inför stora investeringar, men Anders Mårtensson tror inte att det kommer att påverka gotlänningarnas elräkningar.
- Satsningen kostar mycket, men i gengäld kan vi spara en hel del genom effektivare elanvändning, säger han.
Energimarknadsinspektionen arrangerar ett av seminarierna under Almdalsveckan. Det har rubriken "Smart energipolitik kräver smarta elnät och smarta elkunder" och hålls den 7 juli.
Smarta elnät bygger på en effektivare styrning av elförbrukningen och en möjlighet att koppla småskalig produktion till elnätet.
ABB tecknade nyligen avtal med Helsingin Energia om att utveckla ett smart elnät i den nya stadsdelen Kalasatama i Helsingfors. Där byggs bostäder för 18 000 invånare som kontor med 10 000 arbetsplatser.
ABB är även med och utvecklar elnätet i den nya stadsdelen Norra Djurgården i Stockholm, som får 10 000 bostäder och 30 000 kontorsplatser.
ABB tecknade nyligen avtal med Helsingin Energia om att utveckla ett smart elnät i den nya stadsdelen Kalasatama i Helsingfors. Där byggs bostäder för 18 000 invånare som kontor med 10 000 arbetsplatser.
ABB är även med och utvecklar elnätet i den nya stadsdelen Norra Djurgården i Stockholm, som får 10 000 bostäder och 30 000 kontorsplatser.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!