Vill att regeringsrätten prövar om kommunen har gjort fel

Ett uppmärksamma mobbningsfall på Säveskolan kan bli ett ärende för regeringsrätten.
Barn- och utbildningschefen Lars Danielson överklagar en dom från kammarrätten och han gör det med stöd av de synpunkter som kammarrättsrådet Annika Sandström framförde när kammarrätten gav kommunen bakläxa i höstas. Frågan gällde om det var rätt eller fel att avstänga eleven från undervisning. Skolans ledning gjorde rätt, menar hon, medan kammarrätten i övrigt menade att skolans beslut var felaktigt.

Gotland2002-01-08 04:00
Annika Sandström skriver att hon inte tycker att det är rimligt att man ska ställa lika höga beviskrav i ett mobbningfall som skulle fordras för en fällande brottmålsdom.
Hon menar att kraven måste sänkas så att en skolledning snabbt ska kunna tillåtas ingripa med avstängning mot en elev som man misstänker utövar allvarlig mobbning. Annika Sandström menar att barn- och utbildningsnämndens beslut var befogat.
<span class=MR>Överklagade beslutet</span>
Efter det att eleven hade stängts av överklagades skolans beslut till länsrätten, som fann att skolledningen hade gjort fel. Samma slutsats kom kammarrätten fram till, men kommunens barn- och utbildningsförvaltning hoppas nu att den domen rivs upp av regeringsrätten.
Men först måste regeringsrätten bevilja prövningstillstånd.
I brevet till regeringsrätten begär nu Lars Danielson detta prövningstillstånd och han skriver:
"Mobbning utgör ett problem i skolan, och skolhuvudmannen har ålagts ett stort ansvar för att skydda elever för alla sådana yttringar. Det ligger i sakens natur att beslut om avstängning måste fattas snabbt för att den elev som skall skyddas inte skall fara illa."
"Ledamöterna i kammarrätten var däremot inte eniga vid domens avkunnande. Här föreligger en otydlighet i hur långt skolhuvudmannens ansvar sträcker sig i att ­ parallellt med pågående polisutredning och med mycket kort tidsfrist ­ genomföra en allsidig utredning."
Lars Danielson pekar på vikten av att regeringsrätten meddelar prövningstillstånd eftersom det är mycket viktigt för rättstillämpningen och för vägledning om vad som krävs vid mobbningssituationer inom hela det svenska skolväsendet.
<span class=MR>Trakasserades</span>
Det var för drygt ett år sedan som en rektor på Christopher Polhemgymnasiet vid Säve i Visby fick kännedom om att en flicka på skolan utsattes för mobbning.
Flickan trakasserades både genom lappar som skickades till henne och genom muntliga tillmälen.
Rektorn pratade med flickan, med elever som utpekades som skyldiga till mobbningen och med andra elever. Under samtalen uppgav alla elever att det inte rådde något som helst tvivel om att en pojke i klassen var inblandad.
<span class=MR>Stängde av två</span>
Rektorn ville agera snabbt.
För att mobbningen skulle upphöra fattade han ett interimistiskt beslut om att två elever skulle stängas av från skolan.
Rektorn tyckte att det var viktigt att skolan, i en situation som den här, ställe sig på mobbningsoffrets sida.
Men skolan gjorde fel.
Det ansåg länsrätten, dit en av de avstängda pojkarna vände sig för att överklaga skolans beslut, och det ansåg alltså även kammarrätten, vars dom alltså Lars Danielson nu vill ha prövad i högsta instans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om