Gotland/Finland Mellan sex och sju miljoner ton kalksten skeppas varje år från Gotland.
För det finska familjeföretaget Rettig Group, som äger Nordkalk, står kalksten för 40 procent av omsättningen.
– Rettig Group omsätter en miljard euro om året och Nordkalk representerar 370 miljoner av dem, säger Hans Sohlström, vd och koncernchef i en sällsynt intervju med Gotlands Allehanda.
Om bolaget vinner i HD och får rätt att bryta sten i Bunge kommer kalkstenen, enligt dem, att räcka i minst 25 år. Men ägarna har större planer än så. Nya områden väntar på att exploateras.
– Vi äger andra markområden, de har köpts in med tanke på en långsiktig vidareutveckling, säger Hans Sohlström.
I mars 2010 köpte Nordkalk ett 800 hektar stort område vid Altajme i Buttle för 17 miljoner kronor. Där vill Rettig låta Nordkalk fortsätta när stenen i Bunge är slut. Förutsatt att kvalitén är den rätta och att logistiken kan lösas.
Trygg försörjning
Den finska ägarfamiljen ser med oro på hur stenen vid Klinthagen, där brytningen sker i dag, nu börjar ta slut.
– Tiden blir knapp, det är vi oroliga för, säger Hans Sohlström.
Han medger att han hoppats att bolaget hade kommit längre med förberedelserna för det nya brottet. Rettig Group riskerar att tappa viktiga kunder, eftersom man har långa kontrakt och åtaganden att leverera kalk till bland annat stålindustrin.
– Vi tycker att hela processen är tråkig, också för Gotlands del. Det är frågan om arbetsplatser för hundratals personer, säger Hans Sohlström.
Vill förstå
Ägarfamiljen har ändå fortsatt stor tilltro till projektet vid Ducker.
– Ett ansvarsfullt agerande är viktigt för familjen Rettig. Vi har en hållbar verksamhet, som ur social synpunkt är viktig gör Gotland, säger Hans Sohlström.
Han menar att Rettig Group med sin 200-åriga historia borgar för att bli kvar på Gotland långt efter de 25 år som stenen räcker vid Ducker.
Hans Sohlström beklagar att en rad felaktigheter cirkulerat i sakfrågorna kring det nya brottet. Just nu intervjuar Nordkalk därför 600 slumpvis utvalda gotlänningar.
– Vi vill förstå gotlänningarna bättre, för att om möjligt förbättra vår kommunikation, säger Hans Sohlström.
Nordkalk har begärt att beslutet om inhibition ska hävas. Högsta domstolen tar upp frågan den här veckan.