Vill bygga nya stugor åt sommargästerna
Gotlandsresor har ansökt om rivningslov för de 40 stugorna som finns byggda i radhusform i den södra delen av Gustavsviks semesterby.Företaget planerar för nya och moderna stugor på den plats där de fyrkantiga radhus-stugorna finns.Tanken är att försöka sälja husen på "rot", det vill säga för att kunna fraktas därifrån i sin helhet.
De nya stugor som kommer att byggas ska bli modernare och de måste utseendemässigt knyta an till övrig bebyggelse. För tre år sedan, i september 2001, antogs en detaljplan för området där semesterbyn finns.
Av planen framgår att småstugorna i den sydvästra delen har ett kulturhistoriskt värde. Stugorna anses också ha ett arkitektoniskt värde. De byggdes år 1963 och är ritade av arkitekten Olle Karth.
"Byggnadstypen är karaktäristisk för ändamålet och tiden ifråga. som en del i semesteranläggningen har den ett miljömässigt värde", heter det i planbeskrivningen.
Den här delen av Gustavsvik skyddas med varsamhetsbestämmelser.
<span class=MR>Nya i samma stil</span>
Det är tillåtet att ersätta stugorna med nya byggnader. Men då måste dessa till utformningen likna de nuvarande.
De ska vara i en våning och vara sammanhängande, det vill säga rad- eller kedjehus. Och för att ytterligare bibehålla nuvarande karaktär ska de nya husen ha pulpettak.
När nya stugor kan bli uppförda är oklart. Det hänger samman med kommande bostadsbyggande på Talludden intill semesterbyn. Där ska totalt 70 lägenheter uppföras.
Detaljplanen för detta är antagen och förhoppningarna är att man kan få börja bygga där till våren nästa år. Men det förutsätter att det inte blir något överklagande.
Hur många nya stugor det kan bli när de 40 i sydvästra delen är borttagna, är oklart. bestämmelserna säger att det maximalt får bli lika många som i dag. GA har sökt Yngve Kristiansson, som är vd för Gotlandsresor, för att få närmare besked. Men vi lyckades under fredagen inte få kontakt med honom.
Kulturmiljö. De små låga radhusbyggda stugorna på Gustavsvik ska bort och ersättas med modernare boende för turisterna. Stugorna, som är från 1963 är inte vad man kan kräva när det gäller dagens standard på semesterboende. Foto: HENRIK RADHE
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!