Vill få butiker att sluta skylta med "dödsmedel"

Dödsmedel. Så kallas tobaken i en ny kampanj, med målet att få butiker att sluta skylta öppet med nikotinprodukter.Mona Wahlgren har gott hopp - men oroas också över ett allt mer utbrett växelbruk av både snus och cigaretter.

Mona Wahlgren. Under årets "Tobaksfria vecka" försöker Yrkesföreningar mot tobak påverka handlarna så de ska ge tobaken en mer undanskymd plats, och därigenom successivt mindre utrymme i folks - främst de ungas - medvetande.Foto: Henrik Radhe

Mona Wahlgren. Under årets "Tobaksfria vecka" försöker Yrkesföreningar mot tobak påverka handlarna så de ska ge tobaken en mer undanskymd plats, och därigenom successivt mindre utrymme i folks - främst de ungas - medvetande.Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Gotland2008-11-18 04:00
Mona Wahlgren är folkhälsoutvecklare och sjuksköterska, anställd på Visby lasaretts tobakspreventiva mottagning. I går hade hon en ovanligt hektisk dag, då årets tobaksfria vecka inleddes på Gotland.
Tobaksfria veckan blev tradition redan på 70-talet, ungefär i samma veva som Mona Wahlgren själv "bytte sida" och blev före detta rökare och nybliven mamma på en och samma gång.
Hon är inte ensam. Med åren och en nationellt ökad kunskap om tobakens skadeverkningar, har allt fler svenskar - och gotlänningar - valt att sluta röka. Snusningen ökar dock, på vissa håll.
- För män på Gotland har snusbruket gått rakt upp i taket! Min teori är att gotländska män har slutat röka, så snusar de i stället, säger Mona Wahlgren och konstaterar att det ofta blir ett växelbruk med både snus och cigaretter.
Den bilden bekräftas av Anna-Lotta Ekstedt på Lännakiosken, vars omsättning till 75 procent utgörs av tobak.
- Fler köper både snus och cigaretter nu, absolut!

Svårare att röka
De allt snävare ramarna för tobak - som åldersgräns för inköp och rökförbud i offentliga miljöer och hos allt fler arbetsgivare - kan möjligen förklara en del av den "otrendiga" ökningen av snusandet.
Den 1 juli i år infördes ju totalt rökförbud på alla arbetsplatser inom Gotlands kommun. I samband med det slutade en hel del gotlänningar röka, medan andra började använda nikotinläkemedel på arbetstid för att sedan röka när de kommer hem. Andra gick över till snus, på hel- eller enbart arbetstid.
Arrangeras sedan mitten av 1970-talet (hette då Rökfria veckan), alltid vecka 47, av Yrkesföreningar mot tobak.
Manifestationen riktar sig till skolor, allmänhet, företag och organisationer.
Det händer på Gotland:
På Gallerian på Östercentrum tapetserar motionsidrottsförbundet Korpen med information.
På Almedelsbiblioteket har riksförbundet Visir en bemannad utställning om tobak.
Hjärt- och lungsjukas förening arrangerar föreläsning om lungsjukdomen Kol på onsdag, på Clarion hotell, med möjlighet till att testa sina lungor.
Under hela veckan samlar man in namn för att kräva att butiker slutar skylta med tobak.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!