Under pandemin avskaffade många kommuner förseningsavgiften för lånade media på folkbiblioteken. Då var anledningen att i den mån det gick förhindra smittspridning, då låntagare annars riskerade gå till biblioteket för att återlämna böcker trots att de var sjuka. I Malmö medförde det fler återlämnade böcker, eftersom de som redan upparbetat en skuld återlämnade böckerna när skulden skrevs av.
Hösten 2022 genomförde biblioteken på Gotland dessutom en undersökning genom intervjuer med grupper som man identifierat inte använder bibliotekens tjänster. Syftet var att hitta hinder till att dessa grupper inte tar del av tjänsterna. Ett av dessa hinder visade sig vara rädslan för att få en förseningsavgift.
Inför nästa regionstyrelsesammanträde har förvaltningen och kultur- och fritidsberedningen förberett tjänsteskrivelser där man föreslår att regionstyrelsen, och senare regionfullmäktige, beslutar att avskaffa avgiften.
”Förseningsavgiften utgör alltså ett hinder för biblioteken att utföra sitt läsfrämjande uppdrag enligt bibliotekslagen. Detta drabbar särskilt de grupper i samhället som kanske mest behöver ha tillgång till bibliotekens utbud och verksamhet. Det huvudsakliga syftet med att avskaffa förseningsavgiften är att underlätta tillgängligheten för dessa grupper.”
Men ett sådant beslut skulle även innebära mindre administration och mindre kostnad för densamma då bibliotekens medarbetare slipper hantera den delen. Samtidigt innebär det en intäktsförlust på cirka 40 000 kronor som avgifterna genererat under 2023.
För den enskilde skulle dessutom risken för att hamna hos Kronofogden minska, då regionens system för hantering av dessa förseningsavgifter är oflexibelt.
”Intäkten har minskat successivt under de senaste åren. En anledning är att Region Gotland inte kunnat erbjuda ett system för att fakturera avgiften som inte innebär att fordringen går vidare till Kronofogden vid utebliven betalning. Därav har flera skulder än tidigare avskrivits – det bedöms inte som rimligt att en skuld på kanske 20 kronor ska kunna medföra att en låntagare hamnar hos Kronofogden.”
Gotland skulle inte vara först ut att slopa avgifterna, då flera andra kommuner redan gjort det. Förslaget är att avgifterna slopas från och med den 1 juli i år.