Vill gräva efter försvunne Sjögren efter nya uppgifter

Trion bakom kriminalpodden om Sven Sjögren har fått in så mycket nya vittnesuppgifter att det skulle vara värt att genomföra nya grävningar efter den försvunne Sjögrens kropp.

Urban Gärdek har skrivit manus till podden om Sven Sjögren försvinnande. Här syns han utanför Sjögrens före detta hus vid Lummelunds bruk.

Urban Gärdek har skrivit manus till podden om Sven Sjögren försvinnande. Här syns han utanför Sjögrens före detta hus vid Lummelunds bruk.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2021-02-20 06:00

För drygt en månad sedan berättade GT för första gången om podden "Olösta mord" som just nu tar upp fallet med gotlänningen Sven Sjögren som försvann från Lummelunda 1972. Efter det har ett 20-tal vittnen trätt fram och hört av sig till poddmakarna med nya uppgifter om försvinnandet.

Manusförfattaren Urban Gärdek, som tillsammans med Tobias von Braun och Thorbjörn Brehmer står bakom podden, inriktar sig nu på att lösa fallet istället för att bara berätta om det.

– Mycket nytt har framkommit. Vi blir mer och mer inställda på att försöka genomföra eftersökningar efter kroppen i sommar, säger Urban Gärdek.

Försvinnandet resulterade i en av Gotlands mest omfattande polisutredningar och har av poddmakarna liknats vid en deckarroman där det tycks ha legat en tydlig konspiration bakom.

Nya utgrävningar anses vara motiverade eftersom flera av varandra oberoende personer har pekat ut platser där Sjögrens kropp kan ligga begravd.

– Vi har identifierat några områden som är särskilt heta. Det handlar om en handfull platser på Gotland, både i och nära Lummelunda men också på Lojsta hed, säger Urban Gärdek.

Grävarbeten ska finansieras genom insamling från privatpersoner och trion vill i så fall använda sig av ett särskilt utländskt team med eftersökshundar.

– Att det var länge sedan Sjögren försvann ska tydligen inte vara ett problem eftersom det här teamet jobbar med arkeologer som kan leta efter ben och kroppsrester som är tusentals år gamla, säger Urban Gärdek.

Förutom att vilja gräva på land kan trion inte släppa tanken på att Sjögrens kropp kan ha slängts i havet.

– Vi har tittat på möjligheten att använda undervattensdrönare på havsbotten. Polisen genomförde ju dykningar, men då var det mänskliga dykningar och de är svåra att göra om det är djupare än 30 meter. Stora områden lyckades man inte undersöka, för det blir snabbt 100 meter djupt utanför Lummelunda.

Han nämner också att den så kallade "Bulvanen", en av huvudpersonerna i Sjögrens närhet, var utbildad dykare.

Polisen bedriver ingen aktiv utredning kring fallet Sven Sjögren. Han dödförklarades 1982. Fallet räknas ännu som ett försvinnande, men hade det rört sig om ett mord hade brottet preskriberats 1997.

– Skulle vi faktiskt hitta några benrester eller liknande kopplar vi in polisen direkt så får de ta över det, säger Urban Gärdek.

Sven Sjögren försvann spårlöst 1972. Nu vill skaparna av podden om kriminalfallet utföra grävningar efter Sjögrens kropp, efter att nya vittnesuppgifter kommit fram.
Sven Sjögren försvann spårlöst 1972. Nu vill skaparna av podden om kriminalfallet utföra grävningar efter Sjögrens kropp, efter att nya vittnesuppgifter kommit fram.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!