Vill ha fler laddstolpar på landsbygden

Marie-Louise Skeppholm vill att fler av Gotlandshems hyresgäster utanför Visby får möjlighet att ladda elbilen.

Marie-Louise Skeppholm tycker att Gotlandshem borde erbjuda laddmöjligheter till sina hyresgäster även i Burgsvik.

Marie-Louise Skeppholm tycker att Gotlandshem borde erbjuda laddmöjligheter till sina hyresgäster även i Burgsvik.

Foto: Sofie Regnander

Gotland2019-09-26 11:02

Marie-Louise Skeppholm och hennes man flyttade in i en av Gotlandshems lägenheter i Burgsvik tidigare i år. Marie-Louise är miljömedveten och när hon upptäckte att det inte fanns några laddstolpar för elbilar på fastighetens parkeringsplats kontaktade hon bostadsbolaget.

– Jag fick svaret att man bara sätter upp laddstolpar vid nybyggnation i Visby, men att man skulle notera vad jag sa. Jag anser att det är extra viktigt att underlätta fossilfria transporter på landsbygden efter som det är på landsbygden man är beroende av bil i många situationer, säger hon. 

Marie-louise Skeppholm har ingen elbil idag, men säger att när det blir dags att köpa ny bil, blir det en elbil, om det finns laddmöjlighet förstås.

– Det är smala gångar här vid lägenheterna i Burgsvik, så det finns inte en chans att köra fram bilen till lägenheten och ladda. Räddningsfordon måste ju ha en möjlighet att komma fram. Laddstolpar måste placeras vid våra parkeringsplatser.

Gotlandshem erbjuder idag laddplatser vid nyproducerade fastigheter i Visby. Men sedan bostadsbolaget beviljats ett klimatinvesteringsstöd från Naturvårdsverket förra året har tio nya laddstationer installerats.

– I somras driftsatte vi nya laddstolpar i Fårösund, Slite, Hemse och vid sex fastigheter i Visby. Hyresgäster fick svara på en enkät om vilka behov som fanns. Utifrån svaren valde vi platser där det gick att få till en teknisk lösning som inte blev alltför dyr, berättar Jon Rytterbro, hållbarhetsansvarig vid Gotlandshem. 

Är det inte orättvist att laddmöjligheter bara erbjuds på vissa platser och att de flesta finns i Visby?

– De flesta, 80 procent, av våra hyresgäster bor i Visby. Men visst vill vi att alla som har ett behov ska kunna ladda sin elbil.

Finns det planer på laddstolpar på fler platser som till exempel Burgsvik?

– Det som framkom i vår enkät var att flera önskade en personlig laddstolpe till skillnad från de vi har idag som alla hyresgäster kan använda. Men det är lite komplicerat och medför en del frågor och där känner vi att vi inte riktigt har landat ännu. Därför vågar vi inte lova något.

Marie-Louise tror att detta går att lösa. 

– Det går ju att hyra carport och parkeringsplatser, så det borde gå att hyra en laddstolpe också. Det här är en viktig fråga. Regionen bör vara en föregångare i energiomställningen. De och Gotlandshem bör ta initiativ i den här och andra miljö- och klimatfrågor.

En av Gotlandshems nya laddstolpar som man installerat med hjälp av klimatklivspengar.
En av Gotlandshems nya laddstolpar som man installerat med hjälp av klimatklivspengar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!