Vill ha kvar utbildningar på Gotland

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin tycker det är fel att yrkeshögskolan läggs ner på Gotland.
Därför har han skrivit till utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Gustav Fridolin har skrivit ett brev till utbildningsministern Jan Björklund där han ställer frågan om varför Gotland inte ska ha någon YH-utbildning.

Gustav Fridolin har skrivit ett brev till utbildningsministern Jan Björklund där han ställer frågan om varför Gotland inte ska ha någon YH-utbildning.

Foto: JOHAN GUNSÉUS/Scanpix

Gotland2013-03-01 11:20

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin är stark kritisk till att det framöver inte kommer att vara några YH-utbildningar på Gotland – just nu handlar det om ett tjugotal elever som utbildar sig inom vindkraftsteknik. De går ut 2014 och därefter försvinner utbildningen från ön. I år ansökte Gotland om fyra YH-utbildningar – men fick enligt GT avslag på samtliga. Gustav Fridolin ser två konkreta skäl till varför det ska finnas en yrkeshögskola på Gotland.

– Det ena skälet är att det ska finnas en yrkeshögskola för alla. Det andra är att man ska ge möjlighet att kunna vidareutbilda sig eller gå från arbetslöshet och utbilda sig för att kunna söka ett jobb där kompetens för tillfället saknas. På Gotland har man byggt upp en bra kompetens och en bra utbildning där de som går den är efterfrågade på ön och även på fastlandet, säger Gustav Fridolin.

– Att inte ge utbildningen en fortsättning är enligt mig ett stort misstag.

YH-myndigheten har även gjort flera diagram för att jämföra YH-utbildningar runt om i landet. I ett diagram där man visar antalet YH-utbildningar per län per 10000 invånare i åldern 20-64 år ligger Gotland klart sist. Gotland har för tillfället 12 befintliga platser att jämföra med Uppsala som är näst sist med 33 befintliga platser per 10 000 invånare i åldern 20-64 år.

– Det här är ett av flera exempel där Gotland glöms bort. De satsningar som vi gör som land måste man kunna ta del av även som gotlänning, säger Gustav Fridolin.

Det var den 20 februari som Miljöpartiets språkrör besökte Gotland. Då avhandlades bland annat färjetrafiken och yrkeshögskolorna. Då bestämde sig Gustav Fridolin för att skriva till utbildningsministern Jan Björklund.

Brevet i sin helhet:

"Utbildningarna inom ramen för Yrkeshögskolan är ett mycket bra verktyg för att ge möjlighet för människor att kunna söka de jobb som finns, och företag att kunna finna arbetskraft där sådan har saknats. Av den anledningen har Miljöpartiet länge arbetat för fler platser till Yrkeshögskolan, och i den senaste budgeten lyssnade också alliansen till dessa krav.

Samtidigt är det viktigt att identifiera de problem som finns med hur platserna på YH-utbildningarna fördelas. Genom ansökningsförfarandet finns alltid risken att en utbildningsanordnare bygger upp kompetens och teknik – inom många grenar kräver också detta förvärvande av maskiner och liknande för stora värden – för att efter något år sedan få avslag på att fortsätta utbildningen. Osäkerheten riskerar göra att vi går miste om viktiga utbildningar och att anordnare drar sig för att ansöka.

Ett exempel är utbildningen i vindkraftteknik som Region Gotland erbjuder. Utbildningen har särskilt goda förutsättningar på ön, inte minst mot bakgrund av att Gotland är en av de kommuner som i störst utsträckning har byggt ut vindkraften. De som studerat på Gotland har efterfrågats av arbetsgivare på ön, och i hela landet. Ändå fick Gotland nej på att fortsätta utbildningen. Gotland fick också avslag på sina ansökningar om nya utbildningar.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utbildningsministern hur han avser verka för att YH-utbildningar erbjuds i alla regioner och ansökningsförfarandet tar till vara den kompetens som byggts upp vid befintliga utbildningar."

Gustav Fridolin

Ålder: 29 år.

Född: Vittsjö.

Gör: Språkrör för Miljöpartiet seb 21 maj 2011 tillsammans med Åsa Romson.

Gotlandsanknytning: Sitter för tillfället i styrelsen för Högskolan på Gotland tillsammans med bland andra Carin Götblad och Mark Levengood.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om