Vill ha lag på ID-märkning av katter i tätbebyggelse

Stoppa valjakten och låt kommunerna ansvara över vildkatter.
I helgen hade Djurskyddet Sverige årsmöte på Gotland.

Gotland2005-05-23 06:00
Till årsmötet på Suderbys herrgård strömmade ett 40-tal lokala föreningar från hela Sverige. Årsmötet redovisade bland annat en barn- och ungdomskampanj, där man har varit med och tagit fram material om djurskydd.
- I dag är det många som inte inte har kontakt med djur. Vi vill sprida kunskap tidigt, berättar Sven Stenson, ordförande för riksorganisationen.
Han bor på Öland och arbetar som polis med utredningar av brott mot djurskyddslagen. Organisationen är ideell och opolitisk, med cirka tre personer anställda på kansliet i Stockholm. Man fokuserar på att stärka djurskyddet genom lagstiftning och gör inte etiska ställningstaganden, så som att man inte ska bära päls eller dylikt.

Ny kampanj
En kampanj som startar nu i veckan handlar om att stoppa Norges och Islands valjakt. Djurskyddet Sverige är medlem i Nordiska Djurskyddsrådet och i ett samarbete mellan organisationer i Skandinavien, ska man med vykort bombardera sina respektive regeringar.
Något annat som Djurskyddet Sverige engagerar sig i, är att genom lagstiftning stoppa långa transporter med djur, som förs från norra Europa till slakterier i södra Europa.
En annan fråga som tar mycket tid och kraft i anspråk för de lokalt engagerade, är katter. Djurhemmen är fulla och så här års föds många kullar.
- Kommunen måste ta mer ansvar. Vi vill ha lag på ID-märkning på katter inom tätbebyggt område, säger Sven Stenson.
Katter på landet ligger inom djurskyddsinspektörernas område. Exakt hur kommunens arbete med icke märkta katter bör se ut, kan inte Sven Stenson svara på. Han berättar att herrelösa katter tidigare har varit respektive kommuns ansvar, men att det en gång blev fel. En husse vars katt felaktigt avlivades, stämde en kommun och vann.

Höjd status
Organisationen vill höja katternas status och med lag förhindra det explosionsartade antalet katter utan ägare.
I övrigt är det värvning av medlemmar man satsar på. Under förra året ökade medlemsantalet med 1 800 nya medlemmar, totalt har Djurskyddet Sverige cirka 14 000 medlemmar.

Blå stjärnan vill vara med
Man planerar också att ta andra, mindre mindre organisationer under sina vingar. Svenska Blå stjärnan, som inte längre ligger under Försvaret, vill in. De har cirka 6 000-7 000 medlemmar. Föreningen Katastrofhjälp för fåglar och vilt (KFV) är också intresserat av att bli underorganisation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om