Vill ha makt över skolan
Lärarna i Sverige är på frammarsch. Nu vill de ha makten över skolan.Men är politikerna beredda att släppa ifrån sig makten? Javisst, löd i princip svaret från skolpolitikerna på en debatt i Visby i går.Hur stor lärarnas självständighet ska vara råder det dock delade meningar om.
I samband med Almedalsveckan anger lärarfacken en ny ton i debatten. Den här gången vill man tala mindre om skolans kris och brist på resurser. Nu fokuserar man i stället på makten över skolan.
Besluten om hur skolan ska arbeta ska i första hand fattas av de som har kompetensen: Lärarna, rätt och slätt.
Lärarfacken anser att det faktum att både stat och kommun är inne bestämmer på skolans område inte gör skolan bättre.
Jag skulle vilja avskaffa de kommunala skolplanerna. Det räcker med läroplanerna. Sedan är det upp till lärarna att besluta om och ansvara för vad som ska läras ut och hur och när det ska ske, förklarar Eva-Lis Preisz, som är ordförande för Lärarförbundet.
Eva-Lis Preisz och Metta Fjelkner från Lärarnas riksförbund bjöd i går in skolpolitiker från alla riksdagspartier för att höra hur de ställer sig till lärarnas krav. De tycker att kraven är väl underbyggda. En färsk sifo-undersökning visar att svenskarna har förtroende för lärarkåren.
När ansvaret för skolan överfördes till kommunerna var också tanken att makten över skolan skulle decentraliserats, men både lärarnas företrädare och politikerna var i går i stort sett ense om att de kommunala skolpolitikerna har varit för klåfingriga när de i sina skolplaner gått in i detaljfrågor.
Decentraliseringen stannade vid kommungränsen. Tanken har inte fullföljts. Politikerna måste lita mer på lärarna, underströk Eva-Lis Preisz.
Även om det fanns en samstämmighet om att skolpolitiker bestämmer för mycket så fanns det ändå skiljelinjer mellan partierna i debatten.
Jan Björklund (fp) som är skolborgarråd i Stockholm vill avskaffa sig själv. Han anser att kommunerna inte har med skolan att göra.
Beatrice Ask (m) menade att makten över skolan i högre grad ska styras över till elever och föräldrar. Och Kalle Larsson (v) tycker att tanken med kommunaliseringen av skolan är bra, det som har skapat problem är resursbristen:
Politiker blir bara klåfingriga när man ser att det saknas resurser. Det är då de går in och petar.
Inger Seffers från Lärarförbundet på Gotland möter ibland denna "klåfingrighet", men inte ofta:
När barn- och utbildningsnämnden går in och har synpunkter på hur vi ska mäta hur långt eleverna har kommit i sina ämnen, då tangerar de det här. Men i den gotländska skolplanen går man inte in så detaljerat på hur vi ska jobba, säger hon.
Lokalt på Gotland reser Lärarförbundet inga krav på att lärarna ska få större makt. Inger Seffers tycker att det just nu finns betydligt viktigare lokala skolfrågor.
Här lever vi med den förfärliga verkligheten att det inte finns pengar så att vi kan ge eleverna vad de behöver. Som lärare kan vi inte ta ansvar för en verksamhet som inte har tillräckliga resurser.
<span class=MR>Från åhörarplats</span>
Eva Nypelius (c) är ordförande för barn- och utbildningsnämnden. Hon lyssnade av debatten om makten över skolan från åhörarplats.
Vi försöker verkligen att trycka ut makten till skolorna.
Det finns ett stort friutrymme som skolorna kan agera inom och lärarna har stora möjligheter att profilera undervisningen. Vi ger inga pekpinnar när det gäller upplägget, säger Eva Nypelius.
Men är det riktigt att kommunen alls ska vara skolans huvudman?
Det är viktigt att kommunerna har ansvar för utbildningsfrågan. Skolan är en viktig faktor för utvecklingen i en region.
Bun-ordföranden Eva Nypelius satt på åhörarplats. Hon känner inte igen sig i kritiken om skolpolitikernas klåfingrighet, utan menar att nämnden gärna trycker ut makten på lokal nivå.
Före detta skolministern Beatrice Ask (m) var en av de skolpolitiker som gärna släpper ifrån sig makten. Men inte till lärarna i första hand, utan till elever och föräldar.
Jan Björklund (fp) skolborgarråd i Stockholm ifrågasätter på allvar kommunaliseringen av skolan. Har kommunpolitikerna ett ansvar för skolan, så kommer de alltid att lägga sig i, menar han.
Foto: ULRIKA FINNBERG
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!