I ett brev till regionen skriver synpunktslämnaren att hen alltid undrat varför det inte går rälsbussar över hela Gotland, så att gamla och unga över hela ön lätt kan förflytta sig över ön:
”Med miljötänk så vore väl det bra att ha som alternativ till bilar/bussar/lastbilar som kör sönder vägar etcetera. Vet att allt måste gå med vinst, eller måste det? Finns många andra tankar om fördelar med detta men det kan ni säkert tänka ut själva.”
Region Gotland har skickat ett svar till synpunktslämnaren och förklarar varför det inte är möjligt:
”Rälsbuss, spårvagn och tåg kräver en mycket omfattande infrastruktur och är mycket dyrt att anlägga (miljardinvesteringar). Busstrafik är betydligt billigare att driva, men är ändå kostsam på en ö med omkring 61 000 invånare och mycket spridd bebyggelse.”
Vidare skriver regionen att busstrafiken, som körs på uppdrag av regionen, inte går med vinst, utan bekostas nästan uteslutande av skattemedel, ”och går ändå med förlust”. Biljettintäkterna står bara för en liten, men inte oväsentlig, del av intäkterna.
”Bussarna kör helt och hållet på fossilfritt bränsle. Den största ””miljöboven”” med busstrafiken på Gotland är att det är få passagerare i bussarna. Det beror främst på att befolkningen är utspridd över hela ön vilket gör att bussarna måste köra långa sträckor innan de kan fyllas.”
Vidare skriver regionen:
”Bristen på människor som åker kollektivt på Gotland lär inte ändras i någon betydande utsträckning om fordonen i stället går på räls, utan det som kan göra störst skillnad för att få fler på Gotland att åka kollektivt är att uppmuntra till beteendeförändringar och en förändrad balans mellan åtgärder som gynnar privatbilism och åtgärder som gynnar delat och kollektivt resande (samåkning, bilpooler, kollektivtrafik med mera).”