Vill ha sjöfartsstöd för att klara konkurrensen
Destination Gotland vill ha hjälp med de höga skatterna för rederiets sjömän. Om rederiet ska kunna konkurrera på lika villkor med utländska rederier vid nästa upphandling av gotlandstrafiken krävs att Destination Gotland får del i det statliga sjöfartsstödet.Gotlandsbolaget har därför uppvaktat Rederinämnden.
Sjöfartsstöd ges för att stärka svenska rederiers konkurrenskraft gentemot utländska rederier. Stödet står i proportion till betalda skatter och sociala avgifter för anställda sjömän och gäller fartyg som huvudsakligen går i utlandstrafik. Stödet var förra året på 1,7 miljarder, fördelat på drygt 200 passagerar- och lastfartyg. Stödet handläggs av den statliga myndigheten Rederinämnden.
Konkurrensutsatt
Nu vill även Destination Gotland ha del av stödet. Enligt förordningen från 2001 kan rederiet inte komma i fråga för stöd, eftersom det inte bedriver någon utrikestrafik. Men Destination Gotland anser att inrikestrafiken efter EU-utvidgningen är lika konkurrensutsatt som den utrikes, och att även svenska rederier som bedriver inrikestrafik behöver stöd för att klara konkurrensen med utländska, där sjömansskatterna är lägre.
? Kommande upphandling av gotlandstrafiken skiljer sig från föregående. Förra gången var Sverige inte med i EU och svenska rederier hade ingen konkurrens utifrån, säger Sten-Christer Forsberg.
? Nu är läget ett helt annat. Rederier från alla EU-länder får lämna anbud, och utländska rederier har lägre operativa kostnader. Det kan skilja upp till sextio procent, säger Sten-Christer Forsberg som vid förra månadens Öppet Forum försökte väcka den gotländska opinionen.
Gotlandsbolaget har uppvaktat Rederinämnden och påpekat problemet. Och en viss framgång har rederiet haft, eftersom Rederinämnden nu skriver till Näringsdepartementet med en framställan om att förordningen bör revideras.
I brevet skriver Rederinämnden att nuvarande krav att fartygen huvudsakligen ska gå i utrikestrafik inte längre går att upprätthålla. Den svenska inrikestrafiken har blivit allt mer konkurrensutsatt, inte minst efter EU-utvidgningen som ger nya länder tillträde till den svenska marknaden.
? För staten blir det ingen merkostnad. Ett stöd som sänker våra kostnader skulle kompenseras med sänkt bidrag till gotlandstrafiken, säger Sten-Christer Forsberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!