Medeltidspass kan rädda årets vecka

Planen är att festivalpass och säkrade områden ska göra att årets medeltidsvecka går att genomföra coronasäkert. Den stora marknaden delas upp på flera olika platser.

Årets medeltidsvecka på Gotland kommer att genomföras med flera nyheter, bland annat entrépass, för att coronasäkra evenemanget.

Årets medeltidsvecka på Gotland kommer att genomföras med flera nyheter, bland annat entrépass, för att coronasäkra evenemanget.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2021-05-20 06:02

Medeltidsveckan omsätter varje år uppskattningsvis 300 miljoner kronor och är viktig för hela öns besöksnäring. Förra året genomfördes allt digitalt, men regeringens lättnader ger nu nytt hopp inför sommaren. Flera nyheter förbereds, för att coronasäkra och anpassa evenemanget.

– Vi har i samråd med berörda myndigheter tagit fram en plan med ett antal avgränsade platser, som vi kallar medeltidsöar, säger Christopher Sandberg, vd för Medeltidsveckan på Gotland.

Ett festivalpass, en sorts entréband kallat medeltidspass, gör att arrangörerna kan ha koll på hur många som släpps in, och att Folkhälsomyndighetens regler följs. 

– Varje medeltidsö har ett maxantal, med en entré och separat utgång. Passen kommer att kosta omkring en hundralapp per dag, med familje- och ungdomsrabatt och veckopass till ett lägre pris, säger han och berättar att det ska bekosta anpassningar av programmet, avståndsvärdar och staket.

Medeltidsveckan går i dag ut med information till utställare och medarrangörer. Man efterlyser kreativa förslag som kan genomföras säkert med bra avstånd och små grupper. Samtal förs också med krogar som medeltidsöar, med fritt tillträde för besökare via passet.

– Det blir ett antal härliga platser att vara på, vi vill skapa ställen där folk kan träffas på ett säkert sätt även i år när en stor stadsfestival inte är möjlig, säger Christopher Sandberg.

Den medeltida marknaden är en viktig årlig inkomstkälla för många av öns företagare. Nära 200 försäljare, varav drygt hälften hitresta från fastlandet och utomlands, lockar 100 000 besök per vecka till Paviljongsplan. Planen för i år är att dela upp jättemarknaden till flera platser.

– Marknaden är absolut en av våra stöttepelare och jätteviktig även för försäljarna. Och det är där många besökare kan ta del av och ta med sig en liten bit av medeltiden hem, säger han och berättar att man förutom Paviljongsplan, Gotlandsänget och Strandgärdet också tittar på ytterligare ett par öppna ytor för mindre marknader.

Medeltidsveckans planering sker i nära dialog med polisen och Region Gotlands smittskydd.

– Vi är otroligt glada, det kommer att vara en utmaning för alla, men vi tror att vi kommer att kunna genomföra något som känns nytt, härligt och som den medeltidsvecka man vill ha. Samtidigt som det inte skapar risk för trängsel, säger Christopher Sandberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!