"Vill länsstyrelsen tränga ut kalkindustrin från norra Gotland?"

Gotland2005-12-12 06:00
Flera av de förslag som presenterats av länsstyrelsen på senare tid ger intryck av att delar av länsstyrelsen aktivt arbetar för att tränga ut kalkindustrin från norra Gotland i syfte att enbart bereda plats för naturvårdsintresset.
Så skriver Svenska Mineral till länsstyrelsen i ett kompletterande svar om skogsskyddsstrategi. Företaget utvecklar frågan om redan avsatt hällmarksskog på norra Gotland täcker skyddsbehovet för denna naturtyp.
Enligt Svensk Mineral finns det få områden i landet - med undantag för nationalparker - där naturskyddsintresset efterhand fått ett så starkt formellt skydd som på norra Gotland. Det finns bland annat många Natura 2 000-områden och naturreservat. I flera fall har kalkindustrin avstått från möjliga framtida resurser.
Dessutom är cirka 10 000 hektar utpekade som riksintresse för naturvård men redan 1994 utpekades dock området som riksintresse för kalkstensbrytning. Något som detaljavgränsats genom SGU:s beslut i oktober i år.
Riksintresset för brytningen tar endast i anspråk ett fåtal procent av riksintresset för naturvård.
Om länsstyrelsen planerar att föreslå ytterligare inskränkningar och ingrepp i äganderätten, vilket den föreslagna skogsskyddsstrategi ytterst syftar till, måste den presentera en utredning som visar att det är absolut nödvändigt.
Någon konsekvensutredning har länsstyrelsen inte kommit med tillsammans med förslaget.
Svenska Mineral anser det märkligt att länsstyrelsen kan föreslå att strategin skall tillämpas på skog som står på kalkstensfyndigheter som representerar värden i mångmiljardklassen. Vidare beaktar inte länsstyrelsen aspekter som rör sig om sysselsättning i form av 100-tals arbetstillfällen, nedläggning av industri, värdeförstöring samt negativ inverkan på svensk basindustri, vilken är beroende av kalkstensprodukter från Gotland.
När Svenska Mineral anser att delar av länsstyrelsen ger intryck av att aktivt arbeta för att tränga undan kalkindustrin från norra Gotland syftar företaget dels på den aktuella skogsskyddsstrategin, men också på ett nyligen presenterat förslag att Ojnaremyr skall pekas ut som Natura 2 000-område, trots att Svenska Mineral som markägare samt SGU och Nordkalk uttryckligen motsatt sig förslaget.
Svenska Mineral är starkt oroat över länsstyrelsen agerande och ifrågasätter om det är förenligt med länsstyrelsens uppdrag att ta ansvar för och bevaka andra samhällsintressen än naturvård, artskydd och liknande.
Svenska Mineral ser fram mot mötet med länsstyrelsen den 20 december då företag avser att vidare utveckla sin syn på dessa frågor.
Företagets platschef Lou Jägerup på Stucks kalkbrott har skrivit yttrandet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om