Vill lära barnen att äta giftfri mat
Hon är en igångsättare och eldsjäl som när hon vill något ser till att genomföra det.
Därför startade hon tillsammans med likasinnade den ideella konsumentföreningen Medvetna matval för ett par år sedan. Ekologisk mat och rättvis handel är några av inriktningarna som medlemmarna inom gruppen jobbar för och Karin Gardell föreläser varje vecka för att sprida budskapet om att det är viktigt att äta mat som är ekologisk och närproducerad och att undvika skadliga kemikalietillsatser i födan.
Framför allt är det viktigt för de små barnen som är värst utsatta, och därför vill hon dela med sig av det hon vet och hjälpa föräldrar till ökad kunskap. Men viktigast är att skolan som har stora möjligheter att agera förebild väljer mat som är hälsosam, anser Karin Gardell.
- Det är otroligt viktigt att skolan och barnomsorgen serverar bra mat. Det viktigaste för Gotland i framtiden är att barnen äter ekologiskt och giftfri mat. Och att de lär sig att tycka om den mat som inte är industriell, fortsätter Karin Gardell.
Den grundläggande kunskapen om kostens betydelse fick Karin Gardell när hon efter grundskolan på 1970-talet utbildade sig till ålderdomshemsföreståndare i Stockholm.
Efter utbildningen började hon jobba inom äldrevården och till de dagliga uppgifterna hörde att sätt ihop matsedlar och göra näringsberäkningar.
- Då lärde jag mig och såg hur viktigt det var med rätt kost för att må bra, säger Karin Gardell.
Blev sjuk
Men under 1980-talet fick hon själv besvär med röda fläckar, utslag och blåsor på huden. När hon sökte vård kunde hudläkaren utan att tveka uppge vad som orsakade hudutslagen.
- Han sa att jag hade överreagerat på livsmedelstillsatser, bland annat konserveringsmedel.
Karin Gardell valde därför bort föda med skadliga tillsatser, och hon blev frisk.
För sju år sedan blev Karin Gardell farmor och det var då som hon fick upp ögonen för hur mathållningen förändrats i hela samhället sedan hon själv var småbarnsförälder.
- Jag såg med helt nya ögon hur vi lever här och nu. Vi är rika, vi har fina bilar och hus, men vi äter skräp utan att reagera på det, säger Karin Gardell.
Kemikalierna är en bidragande orsak till att allergier och diabetes har ökat bland barn på senare tid, anser hon. Även förkylningar och andra sjukdomar kan bli en följd av att kroppen utsätts för gifterna. Värst utsatta är små barn, påpekar Karin Gardell.
Små barn utsatta
- Trots det görs inga tester på de som är känsligast, tester görs bara på vuxna och friska män. Det här gör mig fruktansvärt arg och förbannad!
Det blixtrar till i de annars varma ögonen. Men samtidigt har ilskan varit en av drivkrafterna för att starta föreningen och det aktiva arbetet med att informera om barnens rätt till giftfri mat, berättar hon.
Varje dag ägnar hon tid åt att lära mer om kost och hälsa. Karin Gardell tar del av forskning, och kontaktar forskare. Hit hör också samtal med livsmedelsverket, men här har det hänt att hon mött oförståelse när hon påpekat att vissa livsmedel med farliga kemikalieinsatser borde förbjudas.
- Jag tycker konsumenterna har dåligt skydd från livsmedelsverket. De borde värna mer om konsumenter, nu värnar de om producenter, säger Karin Gardell.
En stor del av fritiden lägger Karin Gardell på att sprida den kunskap hon förvärvat. Ny drivkraft får hon när personer som lyssnat på föredrag tar kontakt och berättar att hela familjen mår bättre efter att de ändrat matvanor.
Karin Gardell är född i Ala på Gotland men bodde större delen av barndomen i Uppland. Tillbaka till Gotland flyttade hon när hon började Säve.
- Det har aldrig varit aktuellt för mej att bo någon annanstans. Jag känner mej fri här, säger Karin Gardell.
Nyligen flyttade hon från stadslivet i Visby till sambon i Tofta. Framöver hoppas hon på mer tid till att måla av havsutsikten från nya hemmet. Måleriet är en hobby som funnits med i många år.
- Det är min framtidsdröm, säger Karin Gardell.
På lediga stunder är umgänget med de nära och barnbarnen viktigt. De får förstås medvetet utvald mat av farmor när de kommer och hälsar på.
- Dom är vana att få lite annorlunda mat hos mej och de accepterar det, skrattar Karin Gardell.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!