Vill lyfta frågan om mobbningen
Riksförbundet Hem och skola driver en kampanj för att minska mobbningen på de svenska skolorna och i går hade gotländska föräldrar och lärare möjligheten att delta i ett seminarium om mobbning. - Jag tycker frågan försvunnit ur fokus, det är dags att den kommer på dagordningen igen, säger föreläsare Magnus Sjögren.
Det seminarium som gotländska föräldrar och lärare i går var inbjudna till, har ordnats på 35 olika platser runt om i landet.
Hem och skola är nu inne på den andra omgången föreläsningar och en tredje föreläsning i seminarieserien är planerad.
- Vi vill gärna att föräldrar och lärare vänder sig till oss för att samarbeta. Riksförbundet Hem och skola är också intresserade av att ta del av hur arbetet mot mobbning går till på skolorna runt om i landet, säger Magnus Sjögren, föreläsare från Hem och skola.
För att komma åt mobbning på skolorna är det viktigt att alla är delaktiga i att förbättra miljön på den gemensamma arbetsplatsen. Alla måste arbeta tillsammans för ett bra klimat på skolan, säger Magnus Sjögren.
- Skolan är en stor arbetsplats, och det gäller att alla tar arbetet mot mobbning på allvar.
Tydligt ledarskap
För att lyckas bra med arbetet mot mobbning är ett gemensamt arbete mellan elever, lärare, föräldrar och ledning viktigt.
Ett tydligt ledarskap och en plan för hur mobbningsfrågor ska hanteras är andra viktiga faktorer, enligt Magnus Sjögren.
- Ledarna måste kliva fram och säga ifrån. Det är också viktigt att det inre arbetet på skolan har ett tydligt ledarskap.
Årliga enkäter
En metod för att ta reda på hur elever mår och vad som inte är bra på skolan, är att göra frågeformulär för att ta reda på elevernas situation.
- Gör enkäter fyra gånger om året för att ta reda på hur barnen mår! Det är viktigare att det görs enkäter med halvkassa frågeställningar, än inga alls.
Enligt Magnus Sjögren bör uppmärksamhet också riktas mot de attityder som finns i samhället och som kan ligga som grund för mobbning.
Självmord vanligast
Ett sätt att spegla samhället är genom statistiken, och Nationellt centrum för suicidforskning visar att självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga människor, och enligt Statens folkhälsoinstitut trivs pojkar allt bättre i skolan, men flickorna trivs däremot allt sämre.
- Det här är varningssignaler som kan sättas i samband med mobbning, säger Magnus Sjögren.
Mobbning över nätet
Men det är inte bara i skolan som elever kan bli utsatta för trakasserier. De flesta unga använder dator mycket och surfar på internet. Där finns det diskussionssidor där mobbning och trakasserier förekommer.
På sikt hoppas Magnus Sjögren att det görs mer forskning om barns skolmiljö och att samarbetet mellan Hem och skola och de skolor som jobbar mot mobbning, blir en viktigt kunskapsbank i forskningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!