Vill sälja vin till besökarna

Gute vingård AB i Hablingbo vill sälja vin direkt till besökarna. Tillsammans med fem andra vin- och fruktvinsproducenter i landet vänder man sig till regeringen och livsmedelsverket och föreslår att vinförsäljning vid lagerlokalerna snarast möjligt blir tillåtet i Sverige.
­ Sverige är det enda landet inom EU där vinbönder är diskriminerade. Jag tror det är en tidsfråga innan det blir en lagändring. Om det sedan tar sex månader eller sex år så blir det så.

Gotland2002-07-12 04:00
Det säger Lauri Pappinen på Gute vingård, den enda av dem som skrivit till regeringen som är vindruvsodlare. De andra tillverkar enbart fruktvin.
I brevet från vinproducenterna som är ställt till jordbruksminister Margareta Winberg och även till livsmedelsverket, så vill de sex producenterna få anordna vinprovning och sälja vin direkt på sina gårdar till konsumenterna, precis som alla andra vinproducenter inom EU.
De vill nu att frågan utreds snarast och man begär också ett möte med Margareta Winberg. Att få sälja direkt från vingårdarna är en näringsfråga och har inte med alkoholpolitik att göra, anser producenterna, däribland Lauri Pappinen som driver Gute vingård i Hablingbo.
De sex vinproducenterna anser det orättvist ur konkurrenssynpunkt att europeiska regler inte gäller i Sverige. Men det finns ett krux. EG-domstolen har kommit fram till att systembolaget i Sverige har ett detaljhandelsmonopol som man får behålla. däremot måste Sverige gå med på att ändra export- och importreglerna för partihandel med alkoholdrycker.
Det kan alltså vara tveksamt om vinproducenternas förslag går igenom. 1998 så prövades det så kallade Franzénmålet i EG-domstolen. Det var Ica-handlaren Harry Franzén, som ställdes inför tingsrätten i Landskrona sedan han sålt vin i sin affär i skånska Röstånga.
<span class=MR>Utbilda politiker</span>
­ Det där handlade ju om att sälja vin i detaljhandelsledet. Detta är i stället en landsbygds- och näringslivsfråga. Jag anser att vi måste väcka den här frågan och se till att politikerna får reda på att det finns vinodling i Sverige. Vi måste utbilda politikerna om det här, säger Lauri Pappinen.
­ I Sverige konsumeras 130 miljoner liter vin varje år och det vi pratar om nu är en droppe i havet. vid Gute vingård handlar det om 60 000-70 000 liter vin om året och alkoholister kommer knappast till oss och köper vin.
Lauri Pappinen pekar också på vårt grannland Finland där Alko, Finlands systembolag, har monopol men där man tillåter fruktvinodlarna att sälja sitt vin på gårdarna.
Gute vingård är alltså den enda som har vinodlingar och Lauri Pappinen räknar med att kunna få den första skörden för vintillverkning redan i år.
De andra fem som har skrivit till regeringen är samtliga fruktvinsproducenter. Det är Grythyttan Vin (hjortronvin m.m.), Salnecke Fruktvin, (äppelvin m.m.), Småländska Frukt & bärviner (lingonvin m.m.), Blaxta Vingård (vin av druvor och frukt) och Knutstorps Sparkling (mousserande fruktvin av vita vinbär).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om