Vill se en gotländsk kulturambassad i Riga

En gotländsk kulturambassad i Riga. Ett fotfäste på andra sidan för de kulturella förbindelserna mellan de baltiska staterna och Gotland.
Det vill Joakim Hansson, byggnadsantikvarie på länsstyrelsen se förverkligat. Och han har lyckats få ihop en hel del tunga namn på Gotland, personer och myndigheter som gärna ser att idén förverkligas.

Gotland2004-09-03 04:00
­ Just när det på ett idéstadium. Men det ger ju tyngd med alla som står bakom och som har satt sitt namn på det brev som har gått iväg till Riga. Jag tror att vi får ett svar därifrån inom en rimlig framtid.
Det säger Joakim Hansson, som ligger bakom idén. Något motsvarande finns inte i dag. Men han gör jämförelsen med olika institut som finns i världen, exempelvis Svenska kulturhuset i Paris och Svenska institutet i Rom.
Bakom idén finns många tunga personer på Gotland, personer vars namnunderskrifter Joakim Hansson har fått med på det brev som har gått iväg till statsfastighetskontoret i Riga.
Bland de tunga namnen finns kommunalrådet Jan Lundgren, länsrådet Anders Granath, biskop Lennart Koskinen, länsantikvarie Lennart Edlund, högskolans rektor Leif Borgert, landsantikvarie Anki Dahlin, ansvariga för tonsättercentret, författar- och översättarcentret, Baltic Art Centre, med flera.
<span class=MR>En fast punkt</span>
­ Vi bildar en region i Östersjöområdet och det är på tiden att Gotland blir navet i havet, som man så ofta pratar om. Det behövs då verkligen ett fast fotfäste på andra sidan. Det vi har tänkt oss är ett hus där man kan ha utställningar, utbildning, seminarier och det ska då främst vara för kulturella ändamål, säger Joakim Hansson.
Helst vill Joakim Hansson att man kan erbjudas ett kulturhistoriskt hus i världsarvet Riga eller strax intill den delen av Riga. Huset får inte vara för stort och renoveringsbehovet får heller inte vara för stort.
Tanken är sedan att elever från byggnadsvårdsprogrammet vid högskolan på Gotland tillsammans med elever på restaureringsutbildningen vid tekniska högskolan i Riga, ska genomföra renoveringen som en del i sin utbildning. Än så länge finns inget ekonomiskt bindande. Det handlar hittills bara om en viljeyttring, betonar Joakim Hansson. Men om och när det kommer till mer konkreta planer, då tror han att pengar kan fås via sponsring och EU-stöd.
­ Att jag valde Riga beror dels på världsarvet där, dels på att Riga ligger mitt i den baltiska regionen. Får vi ett positivt svar, ja då får vi sedan se om det är realistiskt.
­ Om det blir ett nej, då kanske vi får se om detta går att genomför någon annanstans i Baltikum, säger Joakim Hansson.
Arbetet med att försöka få till en gotländsk kulturambassad i Riga har pågått en längre tid. Joakim Hansson var över till Riga redan för ett år sedan för att diskutera idén. Det finns också en hel del kontakter tagna sedan tidigare när det gäller byggnadsvård.
­ Vi har ju genom åren haft en hel del kontakter med de tre baltiska staterna och jag har pysslat mycket med det här. Jag vet att det finns fastigheter som man vill bli av med och det finns hus som är i stort behov av renoveringar, säger Joakim Hansson.
Exempelvis så finns mycket kontakter mellan högskolan och de baltiska staterna.
Samma gäller för tonsättarskolan, författar- och översättarcentret, länsstyrelsen, kommunen och svenska kyrkan, för att bara nämna några.
Till detta kan läggas att man med hjälp av Sida-medel exempelvis har hjälpt till med att utbilda de tre baltiska ländernas antikvarier.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om