Vill se ett vindkraftscentrum på ön

­ Mycket i den här debatten visar att man inte har kunskapen. Allmänheten får ta del av myter om vindkraften.
Det sade Eva Nypelius (c) efter måndagens seminarium "Vinden och framtiden" i Visby.
Den andra gotländska företrädaren, Lilian Virgin (s), överraskades av att det var så mycket folk på seminariet och drog samtidigt en lättnadens suck över att vindkraftsmotståndarna inte hade hittat dit.

Gotland2004-07-06 04:00
Två veckor efter invigningen av Sveriges största vindkraftverk invigdes på Näsudden var det i går åter dags att sätt vinden i fokus. I seminariet medverkade bland andra Lars G Josefsson, vd för Vattenfall och näringsutskottsledamöterna Lennart Beijer (v) och Per Bill (m).
"Vindkraftverk på land eller till havs?" Det var en av frågorna som diskuterades. Oppositionsrådet Eva Nypelius ansåg att det handlar om bådadera.
­ Om man tittar lokalt på de verk som finns här kan man säga att vi har nått taket nu, sade hon och menade att det behövs något annat för att kunna gå vidare.
<span class=MR>Centrum på Gotland</span>
Ett vindkraftscentrum bör finnas och det bör ligga på Gotland. Det ansåg både hon och riksdagsledamoten Lilian Virgin som tillsammans, över partigränserna, har uppvaktat näringsdepartementet och miljödepartementet. De arbetar nu intensivt med att försöka lobba och "plantera" ett sådant centrum på Gotland, där vindkraften står för 20 procent av energiförsörjningen. Det gäller att ta tillvara de kunskaper och erfarenheter som finns.
­ Mycket av debatten här i dag visar att man inte har kunskapen. Allmänheten får ta del av myter, som att fastighetspriserna i vindkraftsområden skulle ha sjunkit. Det stämmer ju inte, slog Eva Nypelius fast.
­ Egentligen finns det nog mycket kunskap, men samtidigt så många tveksamheter. Det gäller att samla ihop den kunskap som finns. Där är jag lite besviken på regeringen som inte har tagit tag i det, sade Lilian Virgin.
Gotland har varit ett experimentområde för vindkraften och uppbyggnaden har inte varit alltigenom felfri, antydde de.
Det finns etableringar som kanske inte skulle ha gjorts, enligt Eva Nypelius.
Planeringen borde ha varit bättre. Där skiljer sig partiernas uppfattning åt, menade Lilian Virgin.
­ Inför Näsudden arbetade jag med översynen av plan- och bygglagstiftningen. Då ville jag planera medan ni ville köra igång.
­ Fast så ligger vi också långt före här på Gotland nu, menade Nypelius.
­ Vi började på fel sätt. Som det ser ut i dag ser folk bara en oreda ute på Näsudden.
<span class=MR>Arrangerats bättre</span>
Jo, Nypelius höll med om att verken inte borde ha ställts på det sätt som gjordes. De borde ha arrangerats bättre, mer som en park.
Men det är sådant man lär sig av, konstaterade de.
Lilian Virgin framhöll de riktlinjer som har dragits upp på Gotland, till exempel att det numera måste vara ett avstånd på tusen meter mellan mölla och närmaste bostadshus medan det i vissa andra kommuner inte krävs mer än 250 meter.
Båda två tror att gotlänningarnas inställning till vindkraft är mer positiv än negativ, och att många inser att man "måste satsa på annan energi".
­ Om man ser till de enkätundersökningar som har gjorts i området var det inte fler som var negativa till vindkraften efter det att parken på Näsudden hade etablerats än innan. Det rör sig om ungefär 25 procent som är negativa, enligt Nypelius.
­ Jo, fast många har ju upplåtit sin mark åt vindkraftverk, då är det väl klart att de är positiva, kontrade Virgin.
­ Annars är vi två ganska överens; vindkraft är vackert, fortsatte hon.
­ Vackert och rent, förtydligade Nypelius.
­ Och alltid retar jag väl upp någon om jag säger att vindkraften kan byggas ut ännu mer. Men det vågar jag göra, sade Virgin.
Överens. Lilian Virgin och Eva Nypelius var överens; vindkraft är vackert men Näsudden borde ha planerats på ett bättre sätt. Vattenfall arrangerade seminariet. Foto: ALEXANDRA ELLIS
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om