Trots flera års ansträngningar för att skydda och stärka den gotländska havsöringsstammen är det allt färre av de havsöringar som kläcks i de gotländska vattendragen som klarar sig. En av orsakerna är att vattennivåerna i vattendragen minskar på sommaren och det bildas gölar där småfisken samlas. Samtidigt har beståndet av hägrar på ön ökat snabbt de senaste åren, menar Fiskeförvaltningen. Det gör att fåglarna tvingas söka föda på andra ställen än längs kusten. En del hägrar har lärt sig att hitta gölarna med småfisk som ”erbjuder ett enkelt och säkert födosök”, som Fiskeförvaltningen uttrycker sig i sin ansökan.
De skriver att den vuxna fisken ska räcka till mycket: lokalt sportfiske, sportfisketurism, husbehovsfiske, visst yrkesfiske och avelsfisk för kommande år. Att en begränsad skyddsjakt på gråhäger tillåts kan enligt Fiskeförvaltningen skapa en bättre balans mellan häger och havsöringsyngel. Om det mesta av småfisken tas av hägern ”kommer den biologiska kedjan att brista”.
Skyddsjakten ska enligt Fiskeförvaltningen inte ha som mål att minska hägerstammen utan inriktas på de individer som syns kring vattendrag där småfisk samlas. Skyddsjakten ska också bara ske under två perioder på året: 1 januari till 14 mars och 16 juli till 31 december.
Fiskeförvaltning Gotland är en samrådsgrupp bestående av bland annat yrkesfiskare, sportfiskare, fiskevattensägare och länsstyrelsen.