Vill skjuta vildsvin som är på rymmen
LRF på Gotland och Gotlands Skarpskytte och Jägargillesöker tillstånd för skyddsjakt på förrymda vildsvin påGotland. Markägare har skjutit en del vildsvin tidigare. Mensäger länsstyrelsen ja till skyddsjakt så blir det i så fall första gången som jaktenbedrivs på det här viset, säger viltvårdaren Bert Jacobssonpå Jägargillet.
På Gotland finns enligt rapporter uppskattningsvis från sex vildsvin och uppåt som är förrymda och vi vet att de finns på östra Gotland. Det är viktigt att i tid få bort de här vildsvinen. Enklast blir det att bedriva skyddsjakten om och när det blir spårsnö, säger Gert Jacobsson.
På Gotland finns inga frilevande vildsvin. Det finns ett antal hägn med "korsningsgrisar". Om dessa kommer ut och etablerar aigf är det förenat med många problem och de kan då betraktas som vildsvin.
Det finns bland jord- och skogsbrukare på Gotland en stor oro beroende på den debatt som förs på fastlandet om det stora antalet frilevande vildsvin som finns inom vissa områden. På sina håll är det omöjligt att bruka jorden på grund av de här vildsvinsflockarna. Det är också svårt att få skadorna reglerade.
<span class=MR>Möte med länsstyrelsen</span>
Några ur LRFs styrelse och ur Jägargillets styrelse har haft ett möte med länsstyrelsen. Där är man alltså förberedd på den ansökan som nu har kommit in om skyddsjakten. Men det återstår att se om länsstyrelsen ger sitt tillstånd.
Om jakten blir av så är det viktigt att det finns en beredskap för denna. Det behövs då ett tillstånd för ett visst antal erkänt skickliga jägare som kan ta sig an uppgiften.
Det behöver också vara klarlagt på vilket sätt jakten får ske, vilka metoder och eventuella hjälpmedel som får användas, heter det bland annat i tillståndsansökan. Att jaga vildsvin kräver kunnande. Frilevande vildsvin är skygga djur och de är inte helt ofarliga. Därför föreslår i ansökan följande:
Gotlands Skarpskytte och Jägargille, som är indelat i sex stycken jaktvårdskretsar, föreslår att det ska finnas en huvudansvarig jaktledare i varje krets, som har till uppgift att leda och genomföra skyddsjakten på vildsvinen.
Jaktledaren ska avgöra hur stor personell insats som behövs vid varje tillfälle.
Jaktledaren bör få använda sig av motorfordon och belysning för att nå resultat.
jaktledaren disponerar erfarna eftersöksekipage i vildsvinsjakt.
Polisen informeras vid varje jakttillfälle.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!