Vill ta över städning och tvätt åt de äldre inom hemtjänsten

Samhall vill ta över städning och tvätt åt de äldre inom hemtjänsten, så kallad hem- service. Det skulle innebära såväl en effektivisering som en besparing för kommunen, menar Lars-Erik Karlsson som arbetar på Samhall Mitt och är den som säljer konceptet till olika kommuner i Sverige.
­ Det betyder att man kan frigöra personal inom hemtjänsten som då får mer tid åt omvårdnaden.

Gotland2002-02-19 04:00
Göran Lindbom på social- och omsorgsnämndens kontor ser både för- och nackdelar.
­ Fördelen är att personalen kan specialisera sig på omvårdnad, men det kan även innebära att det blir för många personer hos varje brukare och att det blir en försämring när det gäller de äldres integritet, säger han.
Det kallas hemservice, ett koncept som innebär att anställda på Samhall ska utföra tjänster till pensionärer, bland annat städning i hemmet, leverering av kall och varm mat och hushållstvätt.
<span class=MR>UItarbetat moment </span>
Ett moment som är utarbetat inom Samhallkoncernen är kylning av färdiglagad mat.
Maten lagas i Samhalls storkök som finns på några orter i landet och kyls därefter ner för att sedan vakuumförpackas. Hanteringen medför att matens hållbarhet förlängs.
­ Då kan man leverera maten en gång i veckan i stället för varje dag. Maten är dessutom energimässigt framställd speciellt för pensionärer och med hänsyn till deras näringsbehov, berättar Eva Kristiansson, säljare för bemanning och städservice på Gotland.
En stor fördel är kostnadseffektiviteten, menar hon.
Om Samhall utför tjänsterna blir det mindre så kallad ställtid eftersom det blir lättare att organisera arbetet.
Samtidigt får omvårdnadspersonalen mer tid över till kärnverksamheten i stället för att som i dag även sköta städning.
<span class=MR>Ska ta ställning</span>
Ett femtiotal kommuner i Sverige har anammat Samhalls hemservice och nu har även Gotlands kommun fått möjlighet att ta ställning till förslaget. Ett informationsmöte för ett antal områdeschefer inom vårdsektorn ägde rum i början av februari och ytterligare ett möte, då även pensionärsföreningar har bjudits in, är planerat till nästa vecka.
­ Innan man går in och städar i folks hem krävs förstås utbildning och social kompetens. Först måste vi också presentera oss för de äldre, vi kan inte bara störta in hos människor, poängterar Eva Kristiansson.
Göran Lindbom, förvaltningschef för social- och omsorgsnämndens kontor, är en av dem som har tagit del av Samhalls information om hemservice.
Han menar att det inte är helt otänkbart att på sikt genomföra förslaget på Gotland. Det skulle vara ett sätt att renodla omsorgen.
<span class=MR>Försämrad integritet</span>
­ Men först måste vi få föra en intern diskussion om det här.
Han ser både för- och nackdelar med konceptet.
­ En fördel är att personalen kan specialisera sig på omvårdnad. Nackdelen är att det kan bli för många personer hos varje brukare när det kommer personal från både kommunen och Samhall. Det kan innebära en försämring när det gäller de äldres integritet. Det är sånt vi måste diskutera med våra brukare. Jag vet att det är kommuner som har vänt sig till Samhall, men jag vet inte hur resultatet har varit.
Om Gotlands kommun ställer sig positiv till förslaget kommer det dock att dröja innan det kan genomföras.
­ Vi måste först gå igenom vad vår egen städning kostar. Sedan måste det bli en offentlig upphandling och det brukar vara en ganska lång process som tar ungefär arton månader.
<span class=MR>Svårt rekrytera personal</span>
På kort sikt skulle konceptet med hemservice kunna medföra att viss personal inom hemtjänsten blir övertalig.
­ Ja, om vi skulle genomföra det här direkt. Men i dag är det som bekant väldigt svårt att rekrytera personal till hemtjänsten samtidigt som vi har stora pensionsavgångar. Om man renodlar omsorgen kan man skapa ett ökat intresse för att arbeta där.
Hemservice kan ses som ett led i den omfördelning av arbetsuppgifter som pågår inom Samhall. Från att ha haft tydlig inriktning på industriell verksamhet vill man satsa mer på tjänste- och servicesektorerna.
När man kommer ut på företagen är det lättare för de anställda att skapa kontakter för att så småningom få ett jobb på den öppna arbetsmarknaden. Förhoppningsvis kan ökade kontakter med företagen även vara ett sätt att komma till rätta med de fördomar som fortfarande finns kring Samhall där de flesta anställda har någon form av arbetshandikapp.
<span class=MR>Ingen skyddad verkstad</span>
­ Tyvärr finns många fördomar kvar. Det är inte många i vår personal som går ut och säger att de jobbar på Samhall. Man tror att Samhall är en skyddad verkstad, men så är det inte i dag. Förr var vi inte ute och jobbade på samma sätt, men i dag är vi som vilket företag som helst. Vi ger till exempel städservice till Skattemyndigheten och polishuset. Alla här jobbar hundra procent av sin förmåga. Ett vanligt arbetshinder är nack- och ryggproblem, ofta är det arbetsskador. Många tror att det är folk med drogproblem som jobbar här, men det är en väldigt liten andel. Vår nästa kategori blir kanske alla de som blir utbrända och som behöver arbeta i ett lugnare tempo, säger Eva Kristiansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om