Vill ursprungsmärka griskött

Svensk Köttinformation AB vill ursprungsmärka griskött, chark och färdigmatsprodukter och man vill därmed att konsumneten skall välja.

Gotland2008-12-11 15:35

Man konstaterar i ett pressmeddelande att importerat griskött är billigare än svenskt därför att de svenska grisbönderna lever efter bestämmelserr som är de strängaste i värden. Grisköttet kontrolleras noga och kontroller kostar, slår man fast.

Man menar att larmet om dioxin i det irländska grisköttet får omfattande konsekvenser och man undrar vad det billiga grisköttet kommer att kosta i slutändan med tillbakadragna produkter med mera. I pressmeddelandet heter det bland annat att livsmedelsindustrin i ett 30-tal länder i Europa nu tvingas kasta kött för upp emot 4,5 miljarder kronor och 100.000 grisar ska nödslaktas.

Man skriver vidare att en Synovate-undersökning visar att 96% av svenska konsumenter gärna ser att grisköttet omfattas av samma regler som nötkött, frukt, ägg, grönt och honung.

Svensk Köttinformation menar att med en ursprungsmärkning på grisköttet blir det upp till konsumenten att välja kött från Sverige eller billigare från andra länder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om