Villa Meltem kallas huset som Martina Eriksson placerat längs en klintkant vid Salthamn, 15 kilometer norr om Visby. Höga tallar omgärdar tomten som ger fri sikt över Östersjön. TV4:s program ”Grand Designs” gick husesyn och valde ut villan som en av fyra kandidater till Årets hus i klassen Ett med naturen.
Uppfinningsrikt och kreativt är några nyckelord som ingår i kraven för att mäta sig bland Sveriges arkitekter. Inspirationen till Villa Meltem har Martina Eriksson hämtat från sina hemtrakter i Mora, där hennes farfars hus i Färnäs är en förebild.
– Det är en parstuga med farstu i mitten av huset och ett rum åt varje håll. En glasveranda stoppar en del av den kalla luften. I köket eldar man för att laga mat och där samlas man i värmen, säger hon.
Resten av huset kan ha lägre temperatur under vissa tider på dygnet.
– Man behöver inte värma hela huset. Rummen kan ha olika temperatur. I sovrummet kan det räcka med 17 grader, ger hon som exempel.
Det här har hon tagit fasta på i Villa Meltem. Rummen är indelade i zoner med möjlighet att värma vart och ett separat.
– Badrummet värmer man upp när man ska vara där.
Planlösningen är inte öppen, men det finns ändå en känsla av att utrymmet är generöst. De stora fönstren, som visar uterummen och vyerna ut över sjön, bidrar till rymden.
Köket är centralt i byggnaden och har högt i tak. I arbetsrummet på ovanvåningen tittar man ner på den som lagar mat.
Eldhuset är det som närmast kan jämföras med ett vardagsrum och där har veden staplats längs norrväggen bakom ett lågt placerat fönster. En spis bidrar med lagom temperatur under kalla dagar.
Rummen går att stänga av med dörrar som hindrar värmen eller kylan från att vandra in i nästa rum. Dörrarna är rejält isolerade med ull. Det är konstnären Barbro Lomakka som står för de textila detaljerna.
– Ull har bra isolerande och brandskyddande egenskaper. Det har Barbro Lomakka låtit testa, säger Martina Eriksson.
Husägaren Meltem Düzakin håller med. Under värmeböljan i somras var det stekhett utomhus. Då stängde hon in sig i sitt ullisolerade eldhus för att sova. Där var det 22,5 grader.
– När jag öppnade dörren möttes jag av en värmepust på 36 grader ute, säger hon och visar bilder på termometerns gradtal.
Martina har även använt ull på norrväggen i sovrummet. Den är klädd med ett centimetertjockt lager som får fungera som gavel till den breda sängen.
Ytterligare ett användningsområde av ull är skärmar klädda med tunn vit ull som reglerar ljus och temperatur när solstrålarna silas in genom fönstret.
När Martina Eriksson får uppdrag att rita ett hus tittar hon först på platsen där byggnaden ska stå. Här har hon behållit träden som tröskar sönder vinden. De stora glaspartierna mot havet skyddas av skjutbara träraster som placerats någon meter framför huset på trädäcket och hjälper träden att ytterligare splittra vinden. Naturen tillåts krypa ända inpå huset utan anlagda gröna gräsmattor.
Hon beskriver att byggnaden består av olika lager. Förutom träraster finns det en gångzon som övergår i uterum mellan huskropparna. Det innebär att mikroklimat bildas som hjälper till att förlänga både dagarna och säsongen utomhus.
De energisnåla tankarna ingår i husets filosofi, men bara till en viss gräns.
– Vi vill ju höra fågelsång, vind och trädens sus också, säger Martina Eriksson.