Villapriserna rusar på ön – ökar mest i landet

Villor blir allt dyrare på ön och ökningen är större än i något annat län. Samtidigt ligger prisökningen för bostadsrätter långt under genomsnittet.

Villaområdet Östra Vi. Villapriserna på Gotland har ökat kraftigt det senaste året, mer än i något annat län.

Villaområdet Östra Vi. Villapriserna på Gotland har ökat kraftigt det senaste året, mer än i något annat län.

Foto: Gunnar Britse

Gotland2020-10-12 17:17

Den gotländska villamarknaden är het, enligt siffror från Svensk mäklarstatistik. Villapriserna på ön har det senaste året ökat med 15 procent, mest i landet, och bara i Stockholm är snittpriset högre. En kvadratmeter gotländsk villa har det senaste året kostat i genomsnitt drygt 30 200 kronor.

Ökningen kan delvis förklaras av pandemins effekter, tror Niklas Harlevi, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling på Gotland. Många av villorna i den gotländska statistiken används som fritidshus, en kategori som gått bra i hela landet.

– Det har varit väldigt populärt att köpa fritidshus under pandemin. Man vill ha en tillflyktsort om man till exempel bor i en storstad, säger han.

För de bofasta gotlänningarna blir det svårt att konkurrera om de hus som även sommarstugespekulanter budar på.

– Det blir tufft. I Visby är priserna höga och det leder till att även till exempel Roma och Klinte går upp, säger Niklas Harlevi.

Jenny Holgersson, mäklare och kontorschef på Fastighetsbyrån i Visby, tror också att prisökningar utanför stan bidrar till att Gotland sticker ut.

– Villapriserna i Visby har stigit väldigt mycket och många väljer att köpa hus utanför stan i stället. Jag tror att mycket av prisökningen ligger där, säger hon.

Men det är skillnad på de olika bostadstyperna. För bostadsrätter har utvecklingen varit närmast den motsatta, även om priserna har ökat även där. I snitt har kvadratmeterpriset gått upp med 2,1 procent, minst av alla län och mindre än hälften av riksgenomsnittet på 5,5 procent.

Det kan till exempel härledas till det nytillkomna bostadsområdet vid A7, menar Niklas Harlevi.

– Det har byggt väldigt mycket i Visby de senaste åren och det är klart att det påverkar marknaden, säger han.

Jenny Holgersson tror också att det intensiva byggandet av bostadsrätter lett till viss stagnation.

– Begagnatmarknaden har inte gått upp så mycket, många väljer att köpa nyproduktion om det finns, i stället för att till exempel köpa en trea på Irisdalsgatan.

Hon tycker sig ha märkt av ett ökat intresse för bostadsrätter den senaste tiden och tror att priserna kommer gå upp även där det närmaste halvåret. Och på det hela taget tycks bostadsmarknaden ånga på trots pandemin.

– Det var lite vakuum i mars-april, men vi har jobbat på som vanligt och under sommaren var det som att proppen gick ur. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!