Visby I april började Anders Karlström, 55 år, sitt nya jobb i Region Gotland. Förvaltningsledning, ledningsgrupp och fackliga företrädare hade suttit med vid anställningsintervjuerna.
– Jag hade 25 års ledarskap inom den privata sektorn, från Pharmacia och Astra Zeneca. När jag sökte tjänsten var jag tydlig med att jag inte hade erfarenhet av en politiskt styrd organisation, säger Anders Karlström.
Före detta regiondirektör Bo Dahllöf sa då att ”samtliga inblandade var helt överens om att Anders är rätt för uppdraget”. Uppdraget var tydligt – att vända många års betungande budgetunderskott till plus.
– Jag tror det handlar om 39 år, det är ofattbart lång tid, säger Anders Karlström.
Förändringsarbete
Ganska omgående gjorde Anders Karlström en egen analys av förutsättningarna för att nå en budget i balans. Han kom fram till att mycket måste förändras i arbetssättet.
– Det finns en ineffektiv organisationsstruktur med toppstyrning utan delaktighet. Ledningsteamet jobbar inte tillsammans för helheten. Från läkare, sjuksköterskor, tandläkare, alla gör sin del, men det handlar om kortsiktig problemlösning. Det finns en brist på resurser och tydliga mål, säger Anders Karlström, och menar att detta slår igenom i oförmågan att hålla budgeten.
Han menar att vården på Gotland ändå fungerar, mycket tack vare enskilda specialistläkare, AT-läkare och alla som brinner för sitt jobb.
– Om jag inom industrin hade haft så många engagerade medarbetare som det finns här hade det varit en dröm. Om politikerna tror att det är de som utvecklar organisationen drar vi inte jämnt. De som jobbar inom vården måste vara delaktiga och få vara med och utveckla den framtid som de ska ta över, säger Anders Karlström.
För att förändra och skapa engagerade medarbetare, menar Anders Karlström själv att han la mycket tid på att samtala med chefer och många av de anställda inom öns tand- och sjukvård.
Från sin närmaste chef Bo Dahllöf ville han ha en befattningsbeskrivning av vad som förväntades av honom. Sex månader senare hade det inte ens blivit tid att sitta ned med regiondirektören för ett ordentligt samtal.
– Vid en lunch efter två och en halv månad frågade han: ”Får vi svarta siffror till 2013”. Du förstår att jag blev lite svettig, det här är ingen dans på rosor.
– Det är ett världsmästerskap i organisationsförändring, säger Anders Karlström.
Med 1 300 anställda, som redan tvingats genomgå ifrågasatta omorganisationer, började han känna sig pressad.
– Jag tror vi kan göra så mycket för dem, de är den viktigaste komponenten i organisationen, säger Anders Karlström.
Efterklok
Anders Karlström konstaterar att han hade ett mycket effektivt och gott samarbete med sjukvårdschef Anders Sylvan och tandvårdschef Monica Palmö.
– De två representerar 98 procent av alla resurser på ön, säger han.
Anders Karlström upplevde att han också hade många av de vårdanställda med sig på tåget. Med facit i hand konstaterar han att inte lyckats skapa samma relation till förvaltningsledningen.
Efter sommaren fick Anders Karlström signaler om att bli tydligare i sitt ledarskap och i oktober kallades han till Bo Dahllöf som sa att ”det pyser inom organisationen”. Några veckor senare kallade regionstyrelsens ordförande Åke Svensson (S) anställningen för ”en felrekrytering” och Anders Karlström fick sparken. Villkoren ska ännu förhandlas.
– Jag är ledsen att det blev så här. Med tiden hade vi kunnat få det här till något jättebra, säger han.