Över 20 viltolyckor per vecka på Gotland

Hittills i år har 443 olyckor med rådjur rapporterats på de gotländska vägarna. Höstmånaderna brukar vara olyckstätast – och försäkringsbolaget If räknar med att det kommer inträffa 20 olyckor i veckan under oktober-november.

Om olyckan är framme ska du märka ut platsen och ringa 112, oavsett om djuret verkar skadat eller ej.

Om olyckan är framme ska du märka ut platsen och ringa 112, oavsett om djuret verkar skadat eller ej.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Gotland2022-10-02 17:35

Olyckorna med rådjur på de gotländska vägarna har ökat kraftigt de senaste tio åren, det visar olycksstatistik som If tagit fram med hjälp av Nationella viltolycksrådet.

Oktober och november är de mest olyckstäta månaderna, och If räknar – baserat på tidigare års statistik – att det under dessa månader kommer inträffa närmare 180 incidenter på Gotland. Under de senaste tre åren har 1 716 fler olyckor inträffat än under motsvarande period i början av 2010-talet, menar If.

undefined
Om olyckan är framme ska du märka ut platsen och ringa 112, oavsett om djuret verkar skadat eller ej.

– Det är svårt att ge ett svar på varför viltolyckorna fortsätter att öka. Antal bilar i trafik blir hela tiden fler, men å andra sidan är nya bilar säkrare med autobroms och annan säkerhetsutrustning. När bebyggelsen breder ut sig kommer människor och djur allt närmare varandra och djurens naturliga yta blir mindre, det skulle kunna vara en förklaring, säger Johan Granholm, motorexpert på If i ett pressmeddelande.

undefined
Johan Granholm är motorexpert på If.

Sett till antal personbilar så inträffar förhållandevis många olyckor på Gotland. Men flest viltolyckor har Kalmar och Kronobergs län.

– Är du på väg att krocka med rådjur ska du bara bromsa i första hand och försöka undvika att styra undan. Risken för personskador är mycket större om du gör en okontrollerad undanmanöver och i värsta fall krockar med mötande trafik, säger Johan Granholm.

Om du befinner dig på fastlandet och är nära kollision med älg så rekommenderas istället att försöka väja. Hinner du inte det så ska du försöka sikta på älgens bakdel eftersom den är lättast där, och du minskar risken att älgen landar på bilen.

undefined
Hösten är den mest olyckstätaste perioden på året när det gäller viltolyckor.

Om du är med om en viltolycka ska du sätta ut en varningstriangel och märka ut platsen för olyckan med ett plastband eller liknande viltolycksband. Oavsett om djuret är skadat eller inte så ska du ringa polisen och berätta var du befinner, så att eventuell eftersöksjägare kan komma och ta reda på rådjuret.

– Det är störst risk för viltolyckor i gryning och skymning. Det är då som de flesta djuren förflyttar sig för att leta föda. Det är viktigt att du håller extra uppsikt längs med vägkanterna och anpassar hastigheten, säger Johan Granholm.

Gotland är tredje olyckstätast i landet på delad plats med Värmlands län. I fjol inträffade 914 olyckor med rådjur på Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!