"Vindkraft och vätgas kan täcka Gotlands energibehov"

Gotland är en utmärkt plats för utveckling av vätgasteknologi.
Det hävdar Björgvin Hjörvarsson, professor i fysik vid Uppsala universitet.
­Här finns mycket bra förutsättningar att kombinera vindkraft med vätgas. Tillsammans skulle de kunna täcka en stor del av de lokala behoven, säger han.

Gotland2004-05-12 04:00
Omkring 90 procent av energin som förbrukas på jorden kommer från fossila bränslen.
Islands regering har antagit ett dokument som säger att landet ska vara omvandlat till ett vätgassamhälle före 2030. Alla bussar ska övergå till vätgasdrift som tankar vid särskilda mackar. Med tiden ska även privat-bilismen och den för ekonomin så viktiga fiskeflottan anpassas.
<span class='mr'>Enklare på Gotland</span>
En liknande utveckling är möjlig även på Gotland, hävdar Hjörvarsson. Utgångsläget är gynnsamt.
­Det blir enklare på Gotland eftersom ytan och befolkningen är mindre, säger han.
Tillsammans med den framväxande vindkraften skulle en stor del av öns energibehov kunna täckas av förnyelsebara bränslen. Hjörvarsson tror inte att ett enda bränsle klarar att ersätta oljan. I stället måste flera källor kombineras där olika delar av länder och till och med orter har lokalt anpassade lösningar.
<span class='mr'>Politik största hindret</span>
Men det största hindret för utvecklingen av vätgasen är inte tekniska utan politiska. Beslut på nationell och kommunal nivå är en förutsättning. Skattelättnader kan vara en sätt, menar Björgvin Hjörvarsson. En standardisering av tekniken är också en nödvändighet för att gynna utvecklingen. Detta var en del av förklaringen bakom den snabba utbredningen av persondatorer, jämför Hjörvarsson.
Vätgasen lämpar sig bäst som drivkälla i fordon, men ännu saknas metoder för att effektivt kunna lagra energin.
<span class='mr'>Kritisk mot cityjeepar</span>
Bland fordonen dominerar fortfarande oljan som drivmedel. Den enskilde konsumentens beteenden påverkar i allra högsta grad energiförbrukningen och miljön.
­Behöver man ett fordon på två och ett halvt ton och som klarar att åka över glaciärer när man ska ner på stan, frågar han sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om