Flera vindkraftbolag har under många år visat intresse för att bygga vindkraftverk inom det 8 000 hektar stora område som sträcker sig mellan Lojsta i väster och Ardre i öster – och som av Region Gotland pekats ut som ett möjligt område för vindbruk.
Hittills har dock inga planer fullföljts. Senast var det Vattenfall som undersökte förutsättningarna för att resa ett 70-tal större vindsnurror i området. Men i januari tidigare i år tog ett nytt vindkraftbolag, SR Energy AB, över stafettpinnen.
– Markägarna i området genomförde en ny konkurrensutsättning, kan man säga, och pratade med flera bolag, bland annat oss, säger Sebastian Zartmann, biträdande projektledare vid SR Energy.
Och valet föll på er?
– Ja, de gillade väl oss som bolag, antar jag.
SR Energy startade 2005 och ägs idag av investmentbolaget Stena Adactum, samt AMF, det norska pensionsbolaget KLP och Alecta. Enligt SR Energys hemsida har bolaget har 201 vindkraftverk i drift i Sverige och ytterligare 225 under projektering eller byggnation.
Exakt hur många vindkraftverk SR Energy planerar för kan bolaget inte säga idag då man ännu är i början av processen.
– Vi tror inte på ett 70-tal vindkraftverk utan snarare max ett 50-tal eftersom det är många intressen som vi behöver ta hänsyn till på Gotland. Vi har också sagt att vi inte tror på vindkraftverk med en totalhöjd på 300 meter som Vattenfall planerade, utan snarare maximalt 250 meter, säger Dan Sandros, projektchef vid SR Energy.
Tillståndsprocessen kring ny vindkraft är lång. Sebastian Zartmann säger att om allt flyter på precis som det ska, "vilket det sällan gör", så brukar det ta sex år att få ett tillstånd. Just nu pågår en rovfågelsinventering i området på Gotland, liksom förhandlingar med en markägargrupp som företräder de många olika berörda markägarna.
– Vi ska landa i att alla känner sig nöjda och trygga med formuleringarna i det som skrivs. Eftersom det är många markägare går det till så att markägargruppen sedan rekommenderar att man ska skriva avtal med oss och därefter är det upp till varje markägare att välja om man ska vara med eller inte. Så det är också en förutsättning som vi behöver få på plats, så att vi vet hur stort område vi har att röra oss inom, säger Dan Sandros.
Ett samråd tror bolaget tidigast kan komma tillstånd först under hösten nu i år eller tidigt 2024.