En av elkablarna till fastlandet är ur funktion efter onsdagskvällens strömavbrott. När det händer kan Gotland inte producera mer vindkraft än vad som förbrukas på ön.
Lars Thomsson, regional vindkraftssamordnare, konstaterar att långa avbrott blir dyrbara. I maj gick en av kablarna mellan Ygne och Västervik sönder ett par mil ut i havet. Den gången tog det 40 dagar att reparera kabeln.
Värre årstid
- Det avbrottet kostade 8 000 kronor i timmen, vilket innebar ett sammanlagt produktionsbortfall på 7,7 miljoner kronor. Den här smällen kommer inte att bli lika stor, men branschen lider hårt av det som hände i våras och vill inte vara med om fler avbrott, säger Lars Thomsson.
Om det blir avbrott i energiexporten på sommaren eller vintern drabbas producenterna inte så mycket. På sommaren är produktionen inte så hög och på vintern kan gotlänningarna själva göra av med den lokalproducerade elen. Värre blir det så här års, när produktionen är hög och den lokala elkonsumtionen låg.
- Slutsatsen är tydlig. Det här visar att vi är i behov av nya kablar till fastlandet. De befintliga lades ut 1983 och 1987 och de är för gamla, konstaterar Lars Thomsson.
Nya kablar är också på gång. Tillstånd har sökts och den första länken planeras komma igång 2017 och den andra 2021. Att påskynda den processen är inte möjligt, tror Lars Thomsson.