Vindkraften i gungning

Den skadade elkabeln kan förvärra läget för en redan utsatt näring.
Reaktionerna från vindkraftsbranschen är kraftiga:
- Det här var det värsta scenariot, en mardröm, säger Andreas Wickman, Gotlands vindelsproducenter.

Andreas Wickman.foto: krister nordin/arkiv

Andreas Wickman.foto: krister nordin/arkiv

Foto: Krister Nordin

Gotland2012-05-24 04:00

Felet på den trasiga elkabeln till fastlandet är lokaliserat. Ett specialfartyg har anlitats och väntas kunna påbörja reparationerna om en vecka. Men hur lång tid det tar att laga skadorna vet ingen.

Natten mot tisdagen blev Gotland strömlöst. Felet spårades snabbt till elkabeln mellan Västervik och Ygne, och i går lokaliserades skadan till cirka två mil ut i havet från Västervik.


"Väldigt ansträngt"
Avbrottet fick omedelbara följder för öns vindkraft. Detta var det sista man behövde, i en redan ekonomiskt ansträngd bransch som lider av de låga elpriserna. Försämringen har tilltagit det senaste året.

- Det låga elpriset är ett större problem än de med kabeln. Ersättningen var ungefär det dubbla för drygt ett år sedan, så nedgången har varit drastisk. Ekonomin i branschen är för tillfället väldigt ansträngd, så det här med den skadade kabeln kommer som lök på laxen.

Det säger Lars Thomsson, regional vindkraftsamordnare.


Många berörda
Vattenmagasinen är fulla, lågkonjunkturen pressar konsumtionen av elen samtidigt som den snabba utbyggnaden av vindkraft ökat tillgången på vindel och tvingat tillbaka priserna.

Lars Thomsson säger att det kommer att vara avgörande hur lång tid reparationerna tar.

- Det blir snabbt stora ekonomiska förluster för vindkraften. Tidsaspekten avgör hur allvarliga följderna blir. Branschen är en stor del av Gotlands ekonomi och framtid. Ungefär 2 000 gotlänningar är ägare och berörs direkt av det här.


"Otäcka följder"
Det är första gången branschen drabbas av ett så drastiskt prisfall, men den långsiktiga bedömningen är fortfarande att elpriserna kommer att gå upp, säger Lars Thomsson.

Även Andreas Wickman är orolig, både för prisfallet och kabelskadan.

- Följderna kan bli otäcka för de som har nya maskiner och är högt belånade. Många har ju gjort nyinvesteringar efter att ha rivit sina gamla verk.

För tillfället kan endast en mindre del av den lokalt producerade elen skickas över med Gotlandskabeln.

Många verk har fått regleras ner, andra har stängts av helt.


Reparation på gång
Kablarna mellan Gotland och Småland lades ut 1983 och 1987. Senast en större skada inträffade var 2003. Då hade samma kabel som nu är defekt skavts sönder mot botten.

Björn Axelsson, elnätschef på Geab säger att han inte vill spekulera i hur den senaste skadan uppkommit, men är glad över att ägaren Vattenfall lovat ha ett reparationsfartyg på plats om en vecka.

- Det känns väldigt skönt, det är goda nyheter, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om