Vindkraften och klimatet
Är då mer sol- och vindkraft på Gotland rätt väg för att motverka klimathotet?
Vattenfall har idag 16 kolkraftverk i Tyskland, Danmark och Nederländerna som 2012 gav nära 70 TWh. Som jämförelse är det gotländska målet 2,5 TWh en droppe i havet. Målet kan dessutom inte nås eftersom flera projekt redan fått avslag vid tillståndsprövningen eller minskat i storlek på grund av motstridiga intressen.
Är det realistiskt att räkna med mer vindkraft på Gotland när det redan idag i hela landet finns projekt på ca 17 TWh med alla tillstånd klara, färdiga att byggas om det inte vore för vindkraftens dåliga lönsamhet? Skulle lönsamheten vara bättre på Gotland?
Norska Statkraft meddelade nyligen att de lägger ner alla vindkraftprojekt i Norden på grund av dålig lönsamhet. Därmed blir det tvärstopp även för ett par av Sveriges största vindkraftprojekt. Svensk Energi kommenterar med att ”Det är låg efterfrågan på el från industrin, elpriset pressas av elcertifikatsystemet som gör att elpriset sjunker ytterligare när ännu mer el produceras, alla kannibaliserar på sig själva när de bygger ut eftersom det blir ännu mer olönsamt för dem som redan är inne i systemet” (tidningen Skogen).
Benzler menar att Gotland har goda förutsättningar för vindkraft. Visst blåser det ibland men räcker det? Det krävs ny fastlandskabel, nytt stamnät, nya ”smarta” elnät och en miljöprövning som hittills flera gånger slutat med avslag. Mycket talar alltså emot!
Globalt ligger utsläppen på 35 miljarder ton med en årlig ökning på 600-700 miljoner ton, att jämföra med Vattenfalls totala utsläpp på knappt 90 miljoner ton - också det en droppe i havet. Att bygga ut vindkraften på Gotland blir då bara en symbolhandling för att visa att politikerna gör något. I verkligheten gör den ingen skillnad för klimatet, inte förrän det är för sent.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!