Vindkraftprojekt i havet skrinläggs
Danska vindkraftföretaget Vestas lägger ned planerna på en vindpark i havet utanför Näs.Efter sju års kamp och många turer fick företaget bygga - men när tillståndet var klart hade projektet blivit för dyrt.
De 16 stora verken som planerades beräknades kunna producera lika mycket el som alla landbaserade vindkraftverk på Näsudden, men projektet blev mycket omdiskuterat. Folk som bodde på land tyckte att de höga verken skulle störa utsikten och man räknade också med att bullret skulle höras in på land.
För litet och för dyrt
Som en kompensation för minskade fastighetsvärden begärde 40 klaganden mellan en och tio miljoner kronor vardera i skadestånd om vindparken byggdes. Men helst ville de att hela projektet skulle skrinläggas.
Det blev inget skadestånd till grannarna på land och de fick inte heller något gehör för sina krav om att vindparken skulle stoppas. I februari förra året slog högsta domstolen fast att vindparken kunde byggas.
Men nu ser det ut som att de som har klagat på den planerade vindparken vid Klasården ändå har segrat. Trots att tillstånden är klara har Vestas beslutat sig för att skrinlägga hela projektet.
- Det blir för dyrt eftersom det är ett för litet projekt. I dag arbetar vi med projekt som är betydligt större, förklarar Anders Søe-Jensen, som är chef för Vestas off-shoreverksamhet.
Vindkompaniet, som i dag inte längre ägs av Vestas, har under de senaste åren arbetat med Klasården-projektet på konsultbasis. Staffan Niklasson på Vindkompaniet är säker på att det skulle ha funnits en vindpark på platsen om tillståndsprocessen inte hade dragit ut på tiden:
- Hade vi fått tillstånd 2001 så skulle vindkraftverken vara uppe. Det var billigare att bygga då. Men det är inte säkert att vi hade kunnat bygga med den rätta teknologin om vi hade byggt då.
Staffan Niklasson är ändå kritisk till att det tog så lång tid att få klartecken till projektet.
- Ett privat företag kan inte bygga vindkraft om det ska vara så långa handläggningstider, säger han.
Denna kritik hördes också vid ett seminarium om vindkraft som hölls inom ramen för Almedalsveckan i går.
Centrum för vindkraftinformation bjöd in till ett möte om vad man kan göra för att få fart på utbyggnaden av vindkraft i Sverige.
- Den årliga utbyggnaden ligger fast på samma nivå år efter år och med den takten kommer vi aldrig att nå det planeringsmål som har satts upp för år 2015, förklarade Tore Wizelius från Högskolan på Gotland.
Svenskar har blivit mer positivt inställda till vindkraft på senare år, menar Gunnar Fredriksson från branschorganisationen Svensk vindkraft:
- Folk vill ha det här. Antalet artiklar om vindkraft i media har ökat och de flesta är positiva.
Det blåser motvind från flera håll för den som vill bygga vindkraftverk.
Verken har blivit dyrare och leveranstiderna är mycket långa och så är det det här med de långa handläggningstiderna.
På seminariet var de flesta överens om att myndigheternas handläggningstider måste begränsas. Tore Wizelius hade också ett förslag till hur man kan få kommunerna att bli mer intresserade av vindkraftsetablering:
- I Grekland får kommunerna två procent av intäkterna från vindkraften och nu har de blivit väldigt intresserade.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!